• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

akrilatna proteza za zube

Klasične akrilatne proteze za zube

Proteze za zube su zubne nadoknade koje nadoknadjuju gubitak većeg broja zuba i karakteristične su po tome što ih pacijent vadi iz usta da bi ih održavao. Mogu biti parcijalne i totalne, zavisno od broja preostalih zuba u ustima pacijenta. 

Razlike: totalne zubne proteze i parcijalne proteze

Parcijalne proteze za zube su namenjene pacijentima kojima nedostaje veći broj zuba  i ne postoji mogućnost izrade mosta, dok su totalne proteze namenjene pacijentima kojima nedostaju svi zubi u nekoj od vilica. Najbolje totalne zubne proteze nadoknadjuju izgubljene zube i deo vilične kosti, pri čemu se oslanjaju na susedne zube i njihovu okolinu.  Rade se na osnovu individualnih otisaka od akrilata i specijalno dizajniranih zuba. Parcijalne proteze se u ustima oslanjaju na susedne zube pomoću žičanih kukica, a totalne se u ustima "drže" pomoću vakuma, koji se stvara između proteze i nepca. To su proteze za zube koje pacijent skida, peru se četkicom i pastom i predstavljaju relativno jeftin način za sanaciju parcijalne ili totalne bezubosti.

Način izrade

Klasične akrilatne parcijalne i totalne proteze za zube se rade na osnovu individualnog otiska uzetog u ordinaciji. Kada su u pitanju parcijalne proteze, ne postoji potreba za posebnom predhodnom pripremom preostalih zuba. Potrebno je uraditi nekoliko proba u ordinaciji da bi se dobio finalni rad, odnosno proteza za zube. Baza proteze je od roze akrilata, a zubi koji se koriste za izradu ovih nadoknada su fabrički proizvedeni i u potpunosti podsećaju na prirodne zube. Boja zuba se bira po ključu boja i usklađuje sa bojom preostalih zuba. Parcijalne akrilatne proteze se u ustima drže za susedne zube pomoću kukica, a totalne stvaranjem vakuuma između desni i proteze. 

Ovim protezama na relativno jeftin i lak način može da se reši problem nedostatka zuba, postizanje normalnih međuviličnih odnosa i očuvanje funkcije ishrane i govora. Nedostatak ovih proteza za zube je taj što su one deblje i glomaznije, tako da je period adaptacije na njih malo duži. Kako zauzimaju veći deo nepca i desni, čulo ukusa može biti blago poremećeno.

Stabilnost totalne zubne proteze

Totalna proteza za zube se ne oslanja na susedne zube, jer kako joj i ime kaže - totalna je, nema susednih zuba na koje bi se oslonila. Što se stabilnosti tiče, razlikujemo sledeće:

  1. Gornja totalna zubna proteza - Ukoliko je urađena pažljivo i kvalitetno, vakum koji se stvara između nepca i proteze će držati protezu čvrsto i proteza neće padati/ispadatati.
  2. Donje totalne zubne proteze - Uglavnom naležu lepo, ali tu postoje dva problema. Prvi je velika pokretljivost jezika koja može uticati da proteza ispda. Drugi je mogući nedostatak grebena (izbočene mase na kojoj se nalaze zubi) koji se vremenom poravna sa dnom usta. Ako je greben slab, veća je verovatnoća da će proteza ispdati.

U slučaju donje totalne zubne proteze u situaciji kada je greben slab, svojim pacijentima preporučujemo u tom slučaju najbolje totalne zubne proteze - proteze na mini implantima. Tehnologija izrade je takva da se na donji greben doda par malih implantanata (obično do 4, po dva sa svake strane), koji su mnogo manji od klasičnih implanta i ni približno toliko invazivni. Umesto 6 meseci koliko traje ceo proces ugradnje i prihvatanja klasičnog implanta, mini implant ide mnogo pliće, manji je i ugradnja sa zarastanjem traje do nedelju dana. Totalna zubna proteza "klikne" na kuglicu koju implant ima i daje stabilnost skoro jednaku stabilnosti zubnog mosta. Zbog ovakve stabilnosti ove proteze pacijenti često nazivaju kao najbolje totalne zubne proteze. Pročitajte detalje o totalnim protezama za zube na sledećem linku: najbolje totalne zubne proteze na mini implantima

Cena

Cena proteze za zube u Dental SPA centru nalazi se u cenovniku na ovom sajtu: Cenovnik, kao i na stranici sa protetskim uslugama.

proteza za zube

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...