Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

Ukoliko ste primetili da Vaše dete često drži usta otvorenim, traži i jede samo meku hranu, guta sa polu-otvorenim ustima, pri čemu izbacuje jezik, ima tamne kolutove oko očiju (inikacija da ne diše pravilno!), i ima nepravilno držanje tela, sva je prilika da je na pomolu ortodontski problem u razvoju vilice Vašeg deteta. Važno je ne odugovlačiti i potražiti rešenje.


Različite nepravilnosti zuba i položaja vilica nazivaju se malokluzije, a njihovo ispravljanje je bitno iz mnogo razloga. Pre svega dovođenje zuba i vilica u pravilan položaj je od izuzetne važnosti u uspostavljanju pravilnih funkcija usne duplje, koje su vezane za ishranu i disanje, a samim tim i za pravilno funkcionisanje celog organizma.


Pravu ortodontsku terapiju je najbolje početi nakon nicanja prvih mlečnih molara –šestica i prvih stalnih sekutića. Tad već možemo bolje proceniti položaj zuba i međusobni položaj vilica. Kod ove dece radimo male aktivne ortodontske aparate koji se nose nekoliko sati u toku dana i noću.


Posle 12 – 13 te godine, završava se proces nicanja stalnih zuba i završava se razvoj njihovih korenova. Tada prestaje mogućnost da se ortodontskim aparatima deluje na vilice i mogućnosti terapije su ograničene na pomeranje zuba. Od tada se počinje sa terapijom fiksnim aparatima.


DAMON je specijalna fiksna proteza sa kojom je terapija brža, lakša i u velikom broju slučajeva se izbegavaju vađenja zuba. Ovaj sistem koristi specijalno programirane bravice i posebno dizajnirane lukove, koji nisu isti kao konvencionalni samoligirajući sistemi "običnih" fiksnih proteza.


Ortodoncija predstavlja granu stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica i zagrižaja kod dece i odraslih. Ortodontsku terapiju može raditi isključivo lekar specijalista ortopedije vilica - ortodont. Ako želite pravilnu i uspešnu terapiju, ona mora biti pažljivo isplanirana i pravilno vođena od strane stomatologa specijaliste ortodoncije.


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...

  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs
  • www.dentalspa.co.rs

Krunice i mostovi su zubne nadoknade koje se "lepe" za zube i pacijent ih ne može samostalno skinuti. Krunice se rade u slučajevima kada je