• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

ortodoncija

Zašto je ispravljanje zuba važno?

Krivi zubi mogu dovesti do emotivnih i zdravstvenih problema. Različite nepravilnosti zuba i položaja vilica nazivaju se malokluzije, a ispravljanje zuba je bitno iz mnogo razloga. Pre svega dovođenje zuba i vilica u pravilan položaj je od izuzetne važnosti u uspostavljanju pravilnih funkcija usne duplje, koje su vezane za ishranu i disanje, a samim tim i za pravilno funkcionisanje celog organizma. Ortodoncija rešava ove probleme.

Zbog čega je ispravljanje zuba važno?

Pravilan položaj zuba u vilici omogućava bolje čišćenje zuba i pravilnu higijenu, pa je to svojevrsni vid prevencije protiv karijesa i parodontopatije; Ispravljanje zuba se vrši ortodonskom terapijom gde se postiže da osmeh postane lepši u smislu bolje vidljivosti zuba i šire linije osmeha, korigovanja asimetrija, a profil postaje pravilniji. Sam bolji estetski doživljaj osobe utiče na sve aspekte društvenog i poslovnog života, kao i na podizanje samopouzdanja.

ispravljanje zubaIskustva su pokazala da se za ispravljanje zuba najčešće javljaju mladi od 15 do 25 godina, kada sami počinju da budu svesni nepravilnog položaja pojediinih zuba i kada svoj osmeh počinju da upoređuju sa savršenim osmesima pevača i glumaca.

Kada zapošeti ispravljanje zuba?

Ortodoncija je u dečijem periodu veoma efikasna, kada krene smena zuba jer su tada sva tkiva usne duplje u procesu rasta i mogu da se menjaju u velikoj meri. Nije kasno početi ortodontski tretman i kod starije dece, pa i kod odraslih. Pored velikog značaja ortodontske terapije u sprečavanju karijesa i parodontopatije, imaju i veliki uticaj u prevenciji oboljenja viličnog zgloba.

Na šta krivi zubi utiču?

Krivi zubi su vidljiv detalj. Efekat lošeg položaja zuba vidljiv je i na licu. On utiče na položaj usana i mišića lica, što se u velikoj meri može odraziti na izgled. Usne, obrazi i brada, prate položaj zuba i što se pre položaj zuba i odnos vilica postave u pravilan odnos, fizionomja i kompletan izgled se menjaju u najboljem mogućem pravcu. Čak i kasnije, tokom starenja, ako je pravilan položaj zuba i ako je dubina zagrižaja normalna, nema pojave sitnih mimičnih bora oko usana, nazolabijalne bore ne dolaze do izražaja, a usne ne poprimaju tužan izraz. U nekim situacijama, čak i intervenije plastičnog hirurga mogu biti izbegnute ukoliko se pravilno sprovede ortodontska terapija izvede kod odraslih pacijenata.

Šta ortodoncija koristi kao sredstva za ispravljanje zuba?

Ukoliko se krivi zubi ispravljaju u mlađem uzrastu, pre 12 godine, preporučuju se proteze za decu. Ipravljanje zuba u kasnijem uzrastu i kod odraslih osoba se isključivo vrši uz pomoć fiksne proteze. Ukoliko Vas interesuju konkretni ortodontski aparati i kako funkcionišu pogledajte linkove iz prethodnih rečenica. Cena fiksne proteze se može naći u cenovniku na ovom sajtu.

Na kraju... 

S obzirom na sve prednosti, i zdravstvene i estetske, na ortodontske terapije treba gledati kao na investiciju u budućnost.

Autor teksta:
Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš
Mob. i viber: 064/15-22-668

 

 

fiksne proteze


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...