• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

metalokeramičke krunice za zube

Metalokeramičke krunice – zubne navlake za najveći broj pacijenata

Želite da rešite problem nedostatka nekoliko zuba i imate dilemu koju vrstu navlake za zube izabrati? Na internetu stalno pretražujete i čitate o potencijalnim rešenjima za zubne navlake, ali niste sigurni šta da izaberete? Metalokeramičke krunice za zube su zlatni standard za zubne navlake što se tiče odnosa cena-kvalitet i najbolje rešenje za najveći broj pacijenata. Ovaj članak posvećujemo isključivo metalokeramičkim zubnim nadoknadama.

Ukoliko želite da vidite koje varijante krunica postoje i dobiti odgovore na opšta pitanja u vezi postavke krunica i mostova, posetite ovaj link: LINK.

 

Šta je u stvari metalokeramika?

Zubni most je konstrukcija od nekoliko krunica koja se preko izbrušenih zuba navlači kako bi ojačala te zube, ali i produžila niz na onim mestima gde ne postoje zubi. U Dental SPA centru, krunice za zube i mostove radimo od metalokeramike (o kojima je ovaj tekst), cirkon keramike (vidi link) i full cirkonijuma (vidi link).

Metalokeramičke krunice i mostovi su do sada najčešće primenjivane fiksne nadoknade.Osnova ovih krunica je od metala, a preko njega se nanosi keramika. Zbog toga se nazivaju metalokoramički.

Metalokeramičke krunice za zube
zubni most

Kako izrađujemo metalokeramički zubni most?

Ove krunice su se izrađivale tako što je tehničar nakon izlivanja modela u gipsu modelovao kapice od voska na izbrušenim zubima, pa kasnije izlivao konstrukcijuod metala. Novina u savremenoj praksi vezana za izradu metalne osnove (koju primenjujemo u Dental SPA centru u Nišu) je da se sada i metalna osnova radi kompjuterski, 3D printing tehnologijom, što je dovelo do veće preciznosti rada i odličnog naleganja krunica uz zube.

Nakon izrade metalne osnove, na nju se nanose slojevi keramike i dodaju se efekti, pa i zato ove krunice umnogome podsećaju na prirodne zube (vidi sliku ispod).

metalokeramičke krunice

Da li su metalokeramičke navlake za zube estetski dobro rešenje?

Savremeni stomatološki materijali i način izrade su doprineli da sve navlake za zube koje se izrađuju, ako su dobro urađene daju odličan estetski efekat.

Kada se najčešće koriste metalokeramičke krunice za zube?

Zbog velike čvrstoće kojom se odlikuju metalokeramicke krunice, najpogodnije su za izradu bočnih zuba, mada kod pacijenata koji su imali estetski loše i oštećene prirodne zube ili stare mostove, metalokeramika je odličan izbor i izgleda perfektno.

Da li je moguća alergija na metal iz zubne navlake?

Metalokeramičke zubne navlake su se ranije izrađivale od metala koji je u sebi sadržao hrom, kobalt i nikl, pa su se ponekada javljale reakcije pacijenata na nikl. Savremene legure u sebi ne sadrže nikl kao gradivni sastojak, pa su i alergijske reakcije svedene na minimum i vrlo su retke. Ono što može dati reakciju, peckanje u ustima ili neobičan metalan ukus je postojanje metalnih plombi i metalokeramičkih krunica  u isto vreme što izaziva pojavu slabih galvanskih struja.

Alergijske reakcije, ako se jave u ustima se manifestuju kao stomatitis. Tipični znaci su crvenilo i otok, koji mogu da se jave na bilo kom delu usne duplje, usne, obrazi, jezik, desni.

Da li su metalokeramičke zubne nadoknade prevaziđene?

Metalokeramičke nadoknade su i sada najzastupljenije zubne navlake jer daju dobar estetskii funkcionalni efekat, a cena je najprihvatljivija za najveći broj pacijenata.Činjenica da se traže inovativna rešenja kada je izrada metalokeramičkih navlaka u pitanju, pokazuje da one će još dugo biti zlatni standard, za najvećibroj pacijenta.

Kolika je cena metalokeramičkih krunica?

Zbog relativno niske cene materijala, metalokeramičke navlake su finansijski najpovoljnije fiksne zubne nadoknade. Cene metalokeramičkih krunica u Dental SPA centru, možete videti ovde. Kompletan cenovnik usluga ordinacije možete naći ovde.

Potrebne su Vam detaljnije instrukcije kako da dođete do nas i naši brojevi telefona?


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...