Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

skripanje zubima bruksizam

Da li „škripite“ zubima dok spavate? | Bol u vilici

Ako ste među onima koji "škripe" zubima zbog čega se često javlja bol u vilici i ne znate kako da se toga rešite, za početak je dobro da znate da niste usamljeni. Bruksizam, odnosno prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima česta je pojava, posebno kod starijih od 25 godina, bez obzira na pol.

Najcešci razlozi za škripanje zubima ili škrgutanje su stres, napetost ili zamor, a s obzirom da se najčešce javlja noću, većina ljudi ne zna da ima ovaj problem, dok to ne sazna od članova porodice.

Postoje i simptomi koji ukazuju da postoji ovaj problem, i to su najcešce:scrtez ljudske lobanje sa polozajem vilica

  • bol u zglobovima,
  • bol u ušima ili glavi koji se javlja odmah po buđenju i traje tokom dana,
  • povećana osetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje,
  • pojava zaravnjenosti griznih površina zuba i smanjenje visine prednjih zuba.

Jačina kojom "stiskamo" zube u snu je mnogo veća od uobičajenih noćnih pokreta u ustima, pa i od uobičajene jačine "normalnog" zagrizaja, pa se zato često javljaju oštećenja na zubima.

Posledice su trošenje zubnog tkiva, bol, grč i zamor mišića nakon bušenja, pukotine na zubnoj gleđi, ispadanje plombi ili oštecenje zubnih implantanata. Nakon dužeg "škripanja" zubima javljaju se bol zbog trošenja gleđi i izlaganja dentina, propadanja vilicnog zgloba, konstantnih bolova u predelu lica, vrata i ramena ili povremeno za vreme žvakanja ili govora.

Pored ukočenosti donje vilice, neke osobe se žale i na pojačano znojenje, tahikardije, noćno pojačano lupanje srca i česte jutarnje glavobolje. Uz epizode bruksizma uočena je i veća zastupljenost ostalih poremećaja u toku spavanja popout glasnog hrkanja i zastoja disanja u snu (sleep apnea).

Kako se leči "škripanje" zubima?zena namesta splint na zube kako bi zastitila zube od skripanja i medjusobnog trljanja

Naravno da je dobro što pre otkriti uzrok ovog problema, ali je u međuvremenu dobro izraditi silikonski štitnik za zube, takozvani "night guard tray" ili zaštitni zagrižajni šablon, koji se radi na osnovu otisaka zuba.

Ovaj štitnik se može izraditi u Dental SPA centru i potrebno ga je nositi tokom noći da bi se sprečilo dalje „trošenje“ zuba i bolovi u zglobovima.

Idealno pasuje na ceo zubni niz i pokriva sve zube, tako što pravi zaštitni sloj od par milimetara preko svih zuba. Dovoljno je postaviti jedan štitnik, koji ukoliko se postavi na donju vilicu, štiti zube donje vilice od gornje, ali i obrnuto. Zube pokriva sa svih strana, a bočne strane drze štitnik za zube i sprecavaju ispadanje.

slika splinta za zuba, silikonske navlake za zube

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...