Konzervativa

~ Za plombiranje i lečenja zuba koristimo uvozne materijale i lekove poslednje generacije, koji zadovoljavaju najstrože stomatološke zahteve. ~

popravka zuba

Bezbolna popravka zuba gelom za uklanjanje karijesa

Bezbolna popravka zuba gelom za uklanjanje karijesa je inovativna tehnika popravke zuba bez mehaničkog uklanjanja karijesa standardnim zubarskim instrumentima. Bez karakterističnog „zzzzz“ zvuka i instrumenata, ova procedura je posebno pogodna za decu koja imaju strah od klasičnih zubarskih procedura.

Šta je zapravo popravka zuba gelom i kako funkcioniše?

Ukratko, radi se o gelu koji se nanosi na kvar na zubu, tu stoji neko vreme (u pitanju su dani) i neutrališe karijes,  koji se pri sledećoj poseti zubaru jednostavno uklanja blagim grebanjem metalnim instrumentom (bez mikromotora i zujanja). Stručno rečeno, ovaj gel je zubni proizvod za netraumatsko lečenje karijesa. Gel sadrži enzime (3.000 U / mg *) u kojima se papain bioenkapsulira korišćenjem EBE tehnologije (Encapsulating Buffer Emulls), koja imobiliše i pruža stabilnost. Prevedeno, gel je bele boje i određene konzistencije, koji, kada se nanese preko karijesa i ostavi da dovoljno dugo deluje, enkapsulira u sebe organske materije karijesa, čime sam gel postaje sivo-crn, a karijes nestaje. Nakon određenog vremena, u sledećoj poseti stomatologu siva masa (gel+karijes) se uklanja jednostavno, poput brisanja gumicom slovne greške na papiru.

Primer gela za uklanjanje karijesa možete videti na slici. Gel koristi patentirane enzimske tehnologije koje imobilišu karijes i daju stabilnost, a tehnologija povećane enzimske aktivnosti svrstava ga u sam vrh svetske neinvazivne stomatologije. Na ovaj način se postiže veća efikasnost proteolize za uklanjanje kolagenskog tkiva u raspadnutom tkivu, manje rastvaranje aktivne supstance oralnim tečnostima, veća otpornost na skladištenje čak i u nepovoljnim uslovima, i veća antibakterijska i antifungalna potencija sa povećanje antiseptičkog dejstva na tkivo.

Nanošenje gela

bezbolna popravka zuba

Kako tačno izgleda procedura za bezbolni popravak zuba?

Procedura je sledeća:

  1. (1. poseta) Stomatolog otvara zub da bi karijes bio pristupačan, ukoliko to već nije slučaj.
  2. Tanak sloj gela se nanosi na zub i zubar zakazuje sledeći tretman kroz par dana.
  3. (2. poseta) Zubar proverava se stepen uspešnosti delovanja gela.
  4. Ukoliko je gel apsorbovao karijes, novonastala smeša se uklanja iz zuba grebanjem sterilnim instrumentom. Ukoliko karijes nije apsorbovan, čisti se postojeća smeša i nanosi novi gel, pa se zakazuje sledeća poseta kroz par dana.
Primer: Popravka zuba gelom

Ko može zahtevati ovakvu proceduru?

Ova procedura se retko kada preporučuje odraslim pacijentima, iako je generalno primenljiva na svakom pacijentu bez obzira na godine. Razlog za to je taj što bezbolna popravka zuba zahteva veći broj poseta zubaru, značajno duže vreme popravke, a samim tim i cena popravke zuba je veća. Naime, za klasičnu popravku potrebno je najviše pola sata i samo jedna dolazak do stomatološke ordinacije (Niš). Takođe, klasična popravka zuba sa anestezijom je isto tako bezbolna, a jedina nešto neprijatnija stvar jeste zujanje instrumenta za popravku u toku rada. Popravka zuba sa anestezijom je ujedno i procedura koju najčešće i praktikujemo u ordinaciji Dental SPA centar Niš. S druge strane, kako je prethodno rečeno, bezbolna popravka zuba gelom zahteva najmanje dve posete zubaru, i traje najmanje nedelju dana.

Zbog toga, ova procedura je najpogodnija i preporučuje se jedino kod prethodno traumatizovane dece koja na drugi način neće da sarađuju. Popravka zuba u trudnoći takođe može biti indikacija za ovakvu intervenciju, zbog manje traume pacijenta. Inače, popravka zuba u trudnoći se može obavljati i klasično, zavisno od procene stomatologa i želje pacijenta. Ponekad, popravka zuba sa fiksnom protezom takođe može biti indikacija za ovaj tip intervencije. Mada, popravka zuba sa fiksnom protezom se može izvesti i bez smetnji po protezu.

Popravka zuba cena?

Cena popravke zuba se može naći u važećem cenovniku na našem satu. Pogledajte sekciju popravka zuba cena. Naravno, uvek možete pozvati telefonom i rapitati se, ili doći do nas.

Napomena: Ovaj tekst pisan je u edukativne svrhe i njime smo pokušali da Vam približimo svetske trendove razvoja stomatologije i damo dovoljno informacija na temu bezbolna popravka zuba.

Generalni zaključak je da je u 95% slučajeva svaka popravka zuba bezbolna popravka zuba. Onih 5 preostalih procenata su uglavnom odnosi na pacijente koji čekanjem i odlaganjem intervencije dozvoljavaju da se karijes mnogo proširi i dođe do živca, ili se stvori upalni proces zbog koga anestezija ne može da deluje.

Ukoliko imate pitanja i dileme, popravka zuba, ili u bilo koja druga intervencija, ljubazno osoblje specijalističke stomatološke ordinacije Dental SPA centar Niš stoji vam uvek na raspolaganju. Pozovite nas odmah!

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...