Konzervativa

~ Za plombiranje i lečenja zuba koristimo uvozne materijale i lekove poslednje generacije, koji zadovoljavaju najstrože stomatološke zahteve. ~

zub boli na hladno

Sve šta treba da znate o bolestima zuba

Karijes ili zubni kvar je danas najučestalija bolest čoveka, i osim što, kao čest zdravstveni problem, ugrožava zdravlje zuba i sluzokože, ima veliki uticaj i na kvalitet života pojedinca.

To je infekcija koju uzrokuje zajedničko delovanje bakterija u usnoj šupljini i hrane bogate šećerima. Karijes je progresivan proces koji napada tvrda zubna tkiva. Ako se ne sanira na vreme, dovodi do bolesti zubnog živca, a u poodmakloj fazi prelazi i na tkivo oko vrha korena zuba. To je najčešće oboljenje danačnjice - pogađa 98% ljudske populacije.
Nakon što je karijes otkriven stomatolog ga uklanja kako bi došao do zdravih delova zuba. Plitki karijes se moze ukloniti primenom fluorida dok dublje treba ukloniti mehanički. Nakon uklanjanja zub treba ispuniti kako bi se zaštitila pulpa i kako bi zub bio funkcionalan. Dublji defekti se prvo tretiraju preparatima kalcijum hidroksida, pa se tek posle lečenja stavlja plomba. 

Plombe 

Ispuni (plombe), sive ili bele, nadoknade su delova zuba oštećenih karijesom. Dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi je amalgam - smeša srebra i žve. On ima odlične mehaničke osobine, lako se nanosi i ne zahteva posebne uslove za postavljanje. Popularne "sive" plombe danas više nisu zadovoljavajuće rešenje. Iako je toksičnost srebrnog amalgama minimalna, njegova primena u razvijenijim zemljama je svedena na minimum. Jedan od najvećih nedostataka amalgama je estetika koja je i najznačajni razlog koji navodi pacijente na druga rešenja. Nakon kraćeg vremena (zavisno od veličine plombe), plombirani zubi preuzimaju boju amalgama tj. tamne. Taj estetski nedostatak tada je moguće rešiti jedino izradom zubne krunice. Veza između sive plombe i zuba samo je mehanička. To znači da između zuba i plombe postoji pukotina, minclipart coveka sa prevezanom trakom oko glave vertikalno, vezanom u masnu na vrhu glave, koji se drzi za obraz jer ga boli zubimalna, ali ipak dovoljna za prodor bakterija ispod plombe. Ove probleme u potpunosti rešava rad s kompozitnim materijalima (beli ispuni).

Zbog loših mehaničkih osobina, kompoziti starijih generacija su korisćeni isključivo za ispune na prednjim zubima, ali najnovije generacije kompozita rešile su i pitanje trajnosti (izdržljivosti) plombe, tako da danasnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahteve moderne stomatologije. Za zub su vezani hemijskom vezom, pa se sprečava prodor bakterija, a poboljšana vezivna sredstva osiguravaju čvrstu vezu plombe i zuba.

Estetske prednosti belih plombi su očigledne. Postoje i materijali sa kameleonskim efektom, koji zbog rasporeda i vrste kristala poprimaju boje prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i bioloske karakteristike.

Lako se nanose i poliraju, pa su rezultati vrhunski. Nekada je moguće popuniti veći defekt na zubima kompozitnim materijalom, tako da se dobije efekat postojanja zdravog zuba na tom mestu. Naravno ovi materijali se teže vezuju u vlaznoj sredini, pa je pre postavljanja ovih ispuna bitno sanirati upale desni, koje vlaže i krvare na dodir stomatoloskog instrumenta ili matrice.

Lečenje korena zuba (endodoncija)

Ispod zubne gleđi nalazi se zubna pulpa (zubni živac). To je meko tkivo koje sadrž krvne zile i nerve. Nakon karijesa ili loma zuba bakterije mogu ući u korenski kanal i tada pulpa odumire. Ako se ne leči na vreme upala se moze prosiriti na kost. Kada se zubna pulpa inficira ili ošteti u njoj se ubrza protok krvi i poveća ćelijska aktivnost, što uzrokuje povećanje pritiska koji se ne može smanjiti pa izaziva bol. U ovom slučaju više ne pomaže lečenje karijesa nego se mora lečiti zubni živac. Leženje se sastoji u mehaničko-medikamentoznoj obradi kanala korena, nakon vađenja samog živca. U nekim slučajevima se samo vadi živac i kanal  definitivno puni, dok je ponekad potrebno lečiti i infekciju koja se razvila u kanalu.


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...