• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Konzervativa

~ Za plombiranje zuba i lečenja zuba koristimo uvozne materijale i lekove poslednje generacije, koji zadovoljavaju najstrože stomatološke zahteve. ~

zubni živac

Zubni živac - vađenje

Da li znate zbog čega Vas zub boli? Da li se javila upala zuba? Da li se u tom slučaju zubni živac mora izvaditi? Da li je vadjenje živca iz zuba neophodno? Šta koren zuba sadrži što može izazvati otok zuba? Kroz ovaj tekst ćemo pokušati da odgovorimo na ova pitanja. Upoznajte se sa ovim pre posete zubaru.

Šta je zapravo "zubni živac"?

Zub je građen od tvrdog zubnog tkiva i zubne pulpe koja se nalazi unutar samog zuba (podledajte sliku). Pulpa sadrži krvne sudove, nerve i razne vrste ćelija, pa je mnogi nazivaju zubnim živcem. Jedina komunikacija zubne pulpe i tkiva oko zuba je u predelu vrha korena zuba. Ona je vrlo važna za rast i razvoj zuba. Međutim, kada zub dostigne svoj potpuni razvoj, on može da preživi i bez pulpe, pošto nastavlja da se ishranjuje preko mekog tkiva koje okružuje njegov koren.koren zuba

Zašto zub boli?

Kada je zub zdrav i neoštećen, kada nema karijesa, zubna pulpa, odnosno zubni živac, ne prima nadražaje iz spoljašnje sredine i ne postoji bolna osetljivost zuba. Ukoliko je zubna gleđ oštećena (karijes ili slično), nadražaji iz spoljašnjeg sveta dolaze do pulpe (živca) i to osećamo kao bol. U slučajevima kada dođe do razvoja zubnog karijesa i kada on svojim napredovanjem on dođe do zubnog živca, kao i usled brojnih drugih iritacija, razvija se upala same zubne pulpe koju nazivamo kraće i upala zuba.

Da li je koren zuba moguće lečiti?

Za tok patološkog procesa u pulpi važe ista pravila kao za upalne procese u organizmu, ali je zbog smještaja i strukture zubne pulpe upalni proces drugaciji kad se razvije, a krajnji ishod upale je odumiranje celog pulpnog tkiva. Ovo se naziva gangrena zuba. Problem u tome što kada tkivo "zubnog živca" podlegne degenerativnim promenama, a bakterije se nasele unutar prostora šupljine zuba, ne postoji efikasan načn da bela krvna zrnca dodju u kontakt sa bakterijama i eliminišu ih. To se dešava zbog toga što krvni i limfni sudovi veoma brzo propadaju unutar skučenog oklopljenog prostora komore zubne pulpe koja je zahvaćena infekcijom t.j. zapaljenjem. Glavni uzrok tome je njena okruženost nepropusnim tvrdim zidom dentina, što je opasno kada je upala zuba u početnoj fazi i nastupi upalna eksudacija. U tom slučaju se unutrašnji pritisak unutar prostora unutar zuba povećava (što izaziva bol) i na vrhu korena nastaje zastoj u cirkulaciji. Neretko se javlja i otok zuba.vadjenje živca iz zuba

Da li je vadjenje živca iz zuba štetno?

Kada dođe do upale i gangrene, neophodno je vadjenje živca iz zuba, jer kao što smo prethodno objasnili, bela krvna zrcna ne mogu doći u kontakt sa bakterijama u živcu i eliminisati ih na prirodan način samoizlečenjem. Što se tiče pitanja da li je vadjenje živca iz zuba štetno, kada zub dostigne svoj potpuni razvoj, zub može da preživi i bez pulpe, jer nastavlja da se ishranjuje preko mekog tkiva koje okružuje njegov koren! To znači da vadjenje živca suštinski nije štetno. Ovo je ujedno i bitna razlika po čemu se zub razlikuje od ostalih organa u organizmu, a to je da zub koji više nema vitalnu pulpu i dalje zadržava vitalne funkcije i funkciju žvakanja.

Šta ako se zub ne leči i ne sprovede vadjenje živca iz zuba na vreme?

Ako se zub ne leči na vreme i nastane gangrena i proces odumiranja pulpe, nekrotično tkivo posle raspada ostaje u zubu i nema gde da odatle ode! Za razliku od zuba, u organizmu se mrtvo tkivo inače ili resorbuje ili obično izbaci iz organizma kroz gnoj. U slučaju zuba, jedina mogućnost gde gnoj i produkti raspadanja mogu da odu jeste mali otvor na vrhu korena (vidi sliku), ali sa njim tu prodiru i bakterije i njihovi toksini. Kod drugih delova organizma, telo gnoj izbacije van organizma. Kod zuba je specifično jer nema gde, pa to ide u periapeksni prostor i uzrokuje akutni ili hronicni periapikalni proces (granulom), koji može u određenim okolnostima postati akutni.

Akutni stadijum upale može, ako se ne odstrani u pocetnom stadijumu, uzrokovati sve jače subjektivne simptome tipa: zub boli na dodir, zub boli na toplo i hladno, osjecaj da je taj zub duži, crvenilo, otok zuba, koji u krajnjem stadijumu može zahvatiti i celi obraz (submukozni apsces), kada se proces proširi i ne zahvata samo koren zuba već i okolnu kost i meka tkiva. U tom slučaju potrebno je omogućiti drenažu gnoja kroz korenske kanale otvaranjem zuba ili kroz okolna tkiva (fenestracija), a jedna od mogućnosti je i vadjenje zuba, pri čemu se onda drenaža vrši kroz alveolu (prazan prostor, rupu gde je nekada bio zub).

Zaključak

Obratite pažnju na to da smo u prethodnom tektu rekli "kada se proces proširi na okolnu kost", a ne "ako se proširi". Ističemo da je samo pitanje vremena kada će se to desiti, a ne postavlja se uopšte pitanje da li će se to desiti. Ako se zub ne leči, sigurno će doći do toga. Pogledajte sliku i razmislite: nekroza i gnoj nemaju gde da odu! Posuta zubaru je neminovna, a što se duže čeka, sve je gore. Upala zuba neće proći sama od sebe. Takođe, nije mit nego realnost da hronični proces može napraviti problem sa srcem, zglobovima...

  1. Ako ne čekate, proći ćete samo sa uklanjanjem karijesa i stavljanjem plombe. Ako je plitko, popravka zuba ne boli ni bez anestezije.
  2. Ako čekate malo, vadjenje živca iz zuba će biti neophodno. U početnim stadijumima vadjenje živca iz zuba sa anestezijom je bezbolno. U uznapredovalom i kasnom stadijumu se može desiti da nijedna anestezija ne može da prodre zbog veličine procesa. Dovoljno je reći, nemojte sebe dovesti u tu situaciju.
  3. Ako čekate mnogo, ostaćete bez zuba.
  4. Ako ne odete kod zubara, oteći ćete i može se zdravstveno odraziti i na druge organe pa i srce.

Ne čekajte da upala zuba prođe sama! Neće!
Pozovite odmah!

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...