• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Konzervativa

~ Za plombiranje zuba i lečenja zuba koristimo uvozne materijale i lekove poslednje generacije, koji zadovoljavaju najstrože stomatološke zahteve. ~

zubar sa pacijentom na stolici, stomatoloska sestra u pozadini

Plombe za zube (Niš) predstavljaju stomatološke materijale kojima najčešće nadoknađujemo izgubljeni deo zuba. Do gubitka pojedinih delova zuba najčešće dolazi zbog karioznih lezija, erozija ili frakrtura (loma) zuba.

Kako se postavljaju plombe za zube?

Ovo je jedna od najčešćih rutinskih intervencija koje se rade u stomatološkoj ordinaciji. Da bi se na zub postavila plomba, potrebno je pre svega, očistiti zub od karijesa ili ukloniti staru plombu. Priprema zuba za postavljanje plombe, čišćenje zuba od karijesa i starih plobi u Dental SPA centru, najčešće radimo u lokalnoj anesteziji da bi postupak bio apsolutno bezbolan.

Od kojih materijala se prave plombe?

Za nadoknadu izgubljene supstance zuba, najčešće se koriste kompozitne plombe. One su skoro u potpunosti zamenile ranije najčešće korišćene amalgamske plombe. Od kada su se pojavili, kompozitni materijali se stalno usavršavaju. Danas oni spadaju u grupu biomimetičkih materijala jer svojim izgledom i osobinama podsećaju na prirodne zube. Plombe za zube koje se danas koriste sastoje se od polimera, kvarca i keramike u različitim odnosima. Kada se nanosi na zub u cilju rekonstrukcije zuba, plomba je mekana plastična masa koja očvrsne pod dejstvom plave LED svetlosti. Na ovaj način plombe vraćaju celokupan oblik i strukturu zuba. Nakon aplikacije plave svetlosti, zubni ispun dobija punu snagu i čvrstinu.

Na koji način se rekonstruiše zub i kolika je trajnost rekonstrukcije?

Potpuna rekonstrukcija zuba je moguća kada nedostaje manji deo zuba. U slučaju velikih defekata zubne supstance, treba razmisliti o tzv keramičkim ispunama – zubnim inlejima ili o krunicama za zube. Sada se zubne plombe izrađuju u velikom broju prirodnih nijansi, pa je moguće do najsitnijih detalja reprodukovati prirodan zub. Ukoliko zub nije od vitalnog značaja za žvakanje i ne trpi preveliki pritiak, moguće je i veći deo zuba rekonstruisati plombom, ako pre toga ojačamo koren i sam zub belim fiber glass kočićem. Same plombe predstavljaju potrošan materijal i ne mogu trajati večno. Trajnost plombe u ustima zavisi od mnogih faktora. Pre svega vek trajanjaplombe zavisi od kvaliteta samog materijala, od veličine defekta koji se nadoknađuje, zagrižaja, postojanja loših navika – bruksizam...

Kako se postavljaju zubne ispune?

Pombe se na zubima postavljaju slojevito, od centra ka ivicama što ih čini strukturno jačim i omogućava da se svetlost prelama na isti način kao kod prirodnog zuba, dajući im isti izgled. Kompozitne i keramičke plombe ostvaruju hemijsku vezu sa samim zubom i potpuno se vezuju za zub, što otežava ispadanje i čini ih čvršćim.

Zbog dobrih mehaničkih i estetskih karakteristika savremenih materijala koji se koriste kao plombe za zube, vek prirodnih zuba koji su oštećeni karijesom se znatno produžava i smanjuje se potreba za izradom krunica. Dobro izrađena plomba može trajati i nekoliko godina, a cene plombe za zube su male u poređenju sa onim što dobijete kada imate dobro rekonstruisan zub.

popravka zuba

Bezbolna popravka zuba gelom za uklanjanje karijesa je inovativna tehnika popravke zuba bez mehaničkog uklanjanja karijesa standardnim zubarskim instrumentima. Bez karakterističnog „zzzzz“ zvuka i instrumenata, ova procedura je posebno pogodna za decu koja imaju strah od klasičnih zubarskih procedura.

zubni živac

Da li znate zbog čega Vas zub boli? Da li se javila upala zuba? Da li se u tom slučaju zubni živac mora izvaditi? Da li je vadjenje živca iz zuba neophodno? Šta koren zuba sadrži što može izazvati otok zuba? Kroz ovaj tekst ćemo pokušati da odgovorimo na ova pitanja. Upoznajte se sa ovim pre posete zubaru.

gangrena zuba

Šta da radite kada krene gangrena zuba? Ne paničite! Gangrena zuba se javlja kada se lečenje zuba zbog karijesa ne uradi na vreme, pa bakterije prodru u komoru pulpe gde je koren zuba. Lečenje zuba podrazumeva uklanjanje, pre svega karijesa, a zatim se vrši vađenje živca iz zuba i obrađuje se koren zuba, odnosno kanal korena zuba.

Evo šta treba da znate.

karijes

Karijes je najučestalija bolest čoveka. Karijes zuba najpre ugrožava zube i sluzokožu, ali takođe treba znati da pokvareni zubi imaju veliki uticaj na celokupno zdravlje. Popravka zuba je neophodna kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije. Plombe za zube dolaze na kraju lečenja.

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...