• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

krivi zubi

Fiksna proteza - Iskustva, saveti

Krivi zubi mogu predstavljati i zdravtveni i estetski problem. Ispravljanje zuba uz pomoć fiksne proteze ili mobilne proteze je danas moguće uspešno uraditi uz pomoć grane stomatologije ortodoncije. Ortodontsku terapiju može raditi isključivo lekar specijalista ortopedije vilica - ortodont. Ako želite pravilnu i uspešnu terapiju, ona mora biti pažljivo isplanirana i pravilno vođena od strane stomatologa specijaliste ortodoncije. Kada je u pitanju fiksna proteza iskustva su različita. Na kraju teksta iznosimo i svoja iskustva.

Šta ortodoncija ima za cilj?

Ortodoncija predstavlja granu stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica i zagrižaja kod dece i odraslih. Pored uspostavljanja pravilnog položaja zuba i odnosa vilica, jedan od primarnih ciljeva ortodoncije je i postizanje pravilnog profila lica. Osnovni zadaci ove grane stomatologije su postizanje besprekorne estetike lica i zuba, kao i uspostavljanje normalnih funkcija usne duplje.Pravilan položaj zuba obezbeđuje lakše održavanje higijene, a samim tim i prevenciju nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja, kao i prevenciju nastanka oboljenja viličnog zgloba.

Šta obuhvata terapija?

Ortodontska terapija obuhvata:

  • Korekciju položaja zuba
  • Korekciju položaja vilica i međuviličnih odnosa
  • Poboljšanje funkcija žvakanja, govora i sl.
  • Poboljšanje kompletnog izgleda lica

Način i vrstu terapije koja je potrebna određuje ortodont na osnovu modela zuba, fotografija i snimaka. Da bi ortodontski tretman bio uspešan i da bi rezultati bili trajni, potrebno je uskladiti sve komponente i obratiti pažnju na sve detalje.

Da li je potrebno postaviti fiksne proteze i gore i dole?

Kako će biti postavljana fiksna proteza iskustva su različita. Fiksne proteze ili mobilna proteza, stvar je godina pacijenta. U svakom slučaju, ortodont planira terapiju za ispravljanje zuba i poželjno je da se njome obuhvate obe vilice da bi se uskladio položaj i odnos gornje i donje vilice. Najveći problem sa kojim se sreću ortodonti je činjenica da mnogi pacijenti žele da reše problem postavkom aparata samo u jednoj vilici i to zbog nepravilnog položaja zuba. Neparvilan položaj zuba (krivi zubi) su ono što pacijenti najčešće vide i to je ono što im najviše smeta. To se u ortodonciji naziva nivelacija. Zbog ovoga je veoma važno da sami pacijenti odluče šta žele, nivelaciju zuba ili žele ortodontsku terapiju.

Kakva sredstva koristi ortodont za ispravljanje zuba?

Za ispravljanje zuba se koristi proteza za zube, uz plan terapije.  Najvažniji je dobar plan terapije, gde ortodont planira kojim će silama i za koje vreme delovati na zube (slika, snimak zuba na početku). Da bi se terapija isplanirala, na telerendgenskom snimku ortodont ucrtava plan, meri rastojanja i planira pomeranja i sile pomeranja. Direktno na osnovu ovog plana se postavlja fiksna proteza ili se izrađuje mobilna proteza za decu. Mogu se koristiti i folije za ispravljanje zuba.

Iskustva

Kada je u pitanju fiksna proteza iskustva su različita. Dobra ortodonska terapija počinje sa dobrim izbor ortodonta koji će na najbolji mogući način sagledati vašu situaciju sa zubima i isplanirati i uspešno voditi terapiju. Ako protezu nosite duže od godinu dana i ne vidite rezultate znači da plan terapije u startu nije bio najbolji i/ili da terapija nije vođena kako treba. Zbog toga mi u Dental SPA centru Niš posebnu pažnju posvećujemo planu terapije. Od svakog pacijenta nakon inicijalnog pregleda se uzima otisak zuba i telerendgen, na osnovu kojih se pažljivo planira terapija. Za plan terapije nama je potrebno par dana, a nakon toga pacijenu pažljivo saopštavamo kakva je situacija, šta planiramo postići, na koji način (argumentovano, uz demonstraciju na snimku i modelu) i za koje vreme.

 

Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...