• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Hirurgija

~ U Dental SPA centru diodni laser zauzima znacajno mesto u hirurškim intervencijama i procedurama. ~

nasmejana devojcica bez prednje dve jedinice

Vađenje zuba (Niš) je oralno hirurška procedura kojom se zub zajedno sa korenom uklanja iz vilične kosti. Ovo je rutinski zahvat i u najvećem broju slučajeva ga može izvesti opšti stomatolog. Sprovodi se uz aplikaciju lokalne anestezije i sam proces je apsolutno bezbolan.

Kada zub treba vaditi?

Savremena stomatološka praksa teži da sačuva svaki zub, ali postoje pojedina patološka stanja na zubima i viličnoj kosti kada je vađenje zuba neophodno. Vadjenje zuba je neophodno kod patoloških stanja na zubu gde postoje veliki procesi u kosti i ne postoji mogućnost lečenja zuba, kad zub ima nepravilan položaj u kosti što se najčešće dešava sa umnjacima, kada je došlo do frakture zuba koja ne može da se sanira konzervativnim putem, kada postoji ortodontski razlozi za vađenje zuba...

Šta se dešava prilikom vađenja zuba?

Zub se satoji od krunice i korena, krunicu zuba vidimo u ustima, a koren zuba se nalazi u viličnoj kosti. Koren je finim vlaknima vezan za viličnu kost. Naš zadatak prilikom vađenja zuba je da pokidamo vlakna kojim je koren vezan za kost i uklonimo zub iz alveole. Da bi izvadili zub potrebna je primena odgovarajućih instrumenata, odgovarjuća tehnika i primena usmerene sile.

Da li vađenje boli?

Ekstrakcija zuba u Dental SPA centru se sprovodi u lokalnoj ili pod dejstvom sprovodne anestezije, pa je to najčešće potpuno bezbolna procedura.

Vađenje zuba je uglavnom rutinska procedura i može je sprovesti opšti stomatolog, ali u nekim slučajevima je potrebno da to obavi oralni hirurg. Na osnovu težine problema, vadjenje zuba može biti: rutinsko, komplikovano i hirurško. Najjednostavnije je rutinsko vađenje i obično se u stomatološkoj ordinaciji srećemo sa ovakvom problematikom. Ono se izvodi postepenim pomeranjem zuba napred-nazad kleštima kako bi se zub rasklimao što olakšava njegovo izvlačenje iz kosti.

Kada je zub u većoj meri oštećen i kad je pristup polomljenom zubu otežan, sprovodi se procedura poznatija kao komplikovano vadjenje zuba. To podrazumeva mašinsko oslobađanje dela korena od vilične kosti ili mašinsko razdvajanje – separaciju korenova da bi proces vađenja zuba bio lakši. Hirurško vađenje zuba je posao oralnog hirurga i ovaj proces se sprovodi kada je potrebno izvaditi zub koji se u ustima ne vidi.

Šta nakon vađenja zuba?

Nakon vađenja zuba, rana se čisti i kiretira i pacijentu se preko rane stavlja sterilan tampon koji služi da ubrza proces zaustavljanja krvarenja. Pojava bolova je moguća posle ekstrakcije zuba, ali se oni smiruju nakon par dana. Komplikacje koje nosi vađenje zuba su retke, ali svakako, moguće.

Kada dođe do ekstrakcije – vađenja zuba, ostaje prazan prostor u viličnoj kosti, preostali zubi počinju da se kreću ka novonastalom praznom prostoru, što može poremetiti ravnotežu u usnoj duplji i stvoriti različite probleme. Ukoliko izvadite neki zub ili imate neki izvađen zub, razmislite o tome kako da ga nadoknadite.

vađenje zuba

Vađenje zuba kod mnogih izaziva noćne more. Međutim, u većini sulajeva stomatološka hirurgija je rutinski posao i treba prevazići strah - ne boli! Zašto strah nije dobar i šta Vam se može desiti ako se mnogo uplašite zbog fizičkih procesa i adrenalina koji u tom slučaju luči organizam opisaćemo kroz ovaj tekst.

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...