• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Parodontopatija

~ Tehnike koje primenjujemo su (od manje ka više intenzivnim): terapija laserom, PRF, režanj operacija. ~

lecenje paradentoze

Povlačenje desni (Recesija gingive) - Upala desni lečenje

Povlačenje desni, odnosno recesija gingive je veliki problem u najavi. To je pomeranje nivoa ivice gingive (desni) u pravcu vrha korena zuba. Može biti generalizovano, da zahvata sve prisutne zube ili se pak manifestuje samo na pojedinim zubima. Parodontopatija može izazvati da desni krvare, ali to je samo simptom, a ne i glavni problem. Kada je u pitanju upala desni lecenje je moguće. Evo šta treba da znate.

Kako napreduje paradentoza?


povlacenje desni uzrokPovlačenje desni oko većine zuba prdstavlja kliničku manifestaciju uznapredovalog stadijuma parodontopatije. Početni stadijum paradontoze karakteriše akutna upala desni (desni su uvećane, crvene, krvare prilikom pranja ili konzumiranja žilave hrane, npr. jabuke) dolazi do njihovog propadanja i ta destrukcija klinički se registruje kao ogolićenje korena zuba te oni izgledaju kao da su izduženi. Povlačenje desni osim gubitka mekog tkiva prati i gubitak koštanog tkiva koje napreduje sve do terminalnog stadijuma parodontopatije gde je gubitak kosti toliki da dolazi do labavljenja i ispadanja zdravih zuba.

Šta je uzrok za povlačenje desni?

Povlačenje desni uzrokuje pre svega dentalni plak (pogledajte sliku gore/levo). Taloženjem minerala u meke zubne naslage dolazi do formiranja kamenca koji je osnovni uzrok povlačenju desni i gubitku koštanog tkiva koji "beže" od ove iritacije.

povlacenje desni

Šta uraditi da recesija gingive ne napreduje?

Kada je u pitanju upala desni lecenje podrazumeva najpre bolje održavanje oralne higijene. Osnovna stvar da recesija gingive ne bi napredovala je oralna higijena. Sve kreće najpre od pravilnog i redovnog pranja zuba. Prilikom pranja zuba pokreti treba da budu takvi da se gingiva "navlači na zub", a nikako obrnuto. Obavezno je i redovno čišćenje kamenca u zubnoj ordinaciji.

Ukoliko parodontopatija uznapreduje i javi se upala desni, u tom stadijumu glavni cilj terapije je lečenje paradentoze, a zavisno od stadijuma i stepena do koga je povlačenje desni stiglo, terapija je različita.

recesija gingiveUpala desni lečenje

 1. Kao preventivu kada je u pitanju parodontopatija i upala desni lecenje u prvom stadijumu podrazumeva detaljno čišćenje zuba od mekih i čvrstih naslaga. Naša preporuka u ovom stadijumu je blaga dezinfekcija džepova stomatološkim laserom, koji pored ostalog koristimo u slučaju da se javilo povlačenje desni za lečenje. Pacijentima se takođe savetuje masaža desni različitim preparatima i ispiranje dezinfekcionim sredstvima.
 2. U drugom stadijumu povlačenje desni lečenje paradentoze je isto, samo što za obradu dubljih džepova koristimo jaču energiju lasera.
 3. Kod trećeg stadijuma se pored svega navedenog, pribegava i hirurškom tretmanu odnosno preduzima se režanj operacija.

Ono što se preporučuje u terapiji povlačenja desni u svim stadijumima parodontopatije i što može u velikoj meri da ubrza i stimuliše regeneraciju desni je PRP terapija. PRP preparat se dobija centrifugiranjem vlastite krvi bogate trombocitima.

 

Za povlačenje desni, uzrok može biti:

 1. upala desniOkluzalna trauma - prilikom zatvaranja vilica neki zubi mogu pre dolaziti u kontakt nego ostali zubi. Ovaj odnos zuba se naziva traumatski kontakt, jer dovodi do preopterećenja (traumatizacije) tih zuba. Posledica traumatskog tj. ranog kontakta su destruktivne promene na desnima i na koštanom tkivu. Najčešći uzroci ranog kontakta zuba su:
  1. Gubitak zuba- gubitak zuba dovodi do naginjanja susednih zuba usled čega ti zubi nisu više ravnomerno opterećeni.
  2. Ortodontske anomalije zuba i/ili zubnih nizova- slično kao kod gubitka zuba, različite nepravilnosti pre svega položaja pojedinih zuba ili grupe zuba imaju za posledicu da sile koje deluju u ustima na te zube deluju drugačije već kada su oni u svom normalnom položaju i ti zubi bivaju preopterećeni. Kao posledica dejstva ovih sila dolazi do povlačenja desni i gubitka kosti najčešće samo sa jedne strane zuba. Takođe, kod ovih anomalija otežano je samočišćenje i čišćenje usne duplje što omogućuje lakšu akumulaciju dentalnog plaka, kamenca i konkremenata što ima za posledicu pogoršanje kliničke slike.
 2. Nepravilno pranje zuba - korišćenje horizontalnih pokreta, četkica sa tvrdim vlaknima i primena većeg pritiska nego što je potrebno prilikom pranja zuba definiše se kao agresivno četkanje zuba. Ima za posledicu oštecenje mekih tkiva tj. desni koje se manifestuje njihovim povlačenjem kao i pojavom plitkih defekata na ogoljenom delu zuba tj. korenu.
 3. Frenulum - usled poremećaja u razvoju pripoj frenuluma i plika (sluzokožni nabori u ustima) može biti u neposrednoj blizini ivice gingive. Tada se u toku žvakanja hrane, mimike, pranja zuba i dr., preko njih prenosi vuča na gingivu usled čega se ivica desni odvaja od zuba i dolazi do njenog pomeranja i ogolicavanja vrata zba.
 4. Neadekvatni protetski radovi i plombe - preširoke krunice, plombe koje prominiraju, protetski radovi koji su uzrok traumatskog kontakta sa desnima.
 5. Zubni kamenac i bakterijska upala desni nastala zbog deadekvatne oralne higijene.

Za povlačenje desni, iskustva su pokazala da sledeće može pomoći:

 1. Eliminisanje traumatskog kontakta selektivnim brušenjem zuba
 2. Nadoknada ekstrahovanih zuba - protetska rehabilitacija
 3. Ortodontska terapija- ispravljanje nepravilnog položaja zuba
 4. Pravilno održavanje oralne higijene
 5. Hirurška korekcija visoko postavljenih frenuluma i plika
 6. Zamena neadekvatnih protetskih radova

Ne čekajte! Kada je u pitanju upala desni lecenje je moguće, ali ako se ne leči na vreme recesija gingive može biti ozbiljan problem i dovesti do gubitka zuba.
Javite se što pre!

povlacenje desni lecenje

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...