• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

zubni inlej

Zubni inlej

Plomba koja pokriva veći deo zuba može često da ispada. Inleji su rešenje za ovaj problem. Zubni inlej je, praktično, plomba koja se specijalno pravi od keramike na osnovu otiska zuba i nadoknađuje veća oštećenja.

Plomba ili inlej?

Karijes na zubima pravi manja ili veća ostečenja, koja je potrebno ispuniti na što bolji način. Kada se sa zuba otkloni karijes, na tom mestu se javlja prostor odnosno kavitet koji mora da se popuni. Plomba je uobičajeno rešenje. U slučaju velikih kaviteta obična plomba ispada često, bilo da je helio ili amalgamska plomba, i nije trajno rešenje zbog veličine kaviteta. Ako plomba četo ispada, rešenje su inleji.

Inleji - indikacija

Indikacije koje ukazuju na to da će plomba možda ispasti su dobro poznate lekarima! Indikacija je veliki kavitet sa oborenim kontaktnim ivicama gde pod dejstvom sila koje nastaju pri žvakanju plomba može lako da "sklizne" niz kontaktnu površinu. Zubar treba da ako primeti takvu indikaciju upozori pacijenta na to da obična plomba neće dugo izdržati (npr. par meseci, 6 meseci, godinu ili dve, u zavisnosti od veličine i oblika kaviteta). Ako je plomba ispala,  ili ima indikacija za ispadanje, a pacijent se složi da izradi inlej, preporučije se postavljanje inleja.

Kako se pravi inlej?

Inlej može biti od keramike ili kompozitan i rešava problem kada obična plomba ispada. Inlej se bolje vezuje za zub nego klasična plomba, i razlikuje se po tome što se inlej pravi uzimanjem otiska kako bi savršeno odgovarao nastalom kavitetu (slika dole). Inlej se pravi u zubnoj tehnici na sličan način kao i navlake za zube. Tehnologija je ista. Kada se zubni inlej napravi, inlej se zubnim cementom lepi za zub.

Estetika inleja

Boja inleja određuje se na osnovu boje zuba. Kada se inlej postavi na zub, sve eventualne smetnje se otklanjaju brušenjem. Keramički inlej je toliko neprimetan da se ne prepoznaje na zubu. Keramički inlej je izdržljiviji, i odlično podnosi pritisak, otporan je na pucanje i druga štetna delovanja.

Pogledajte ispod primer inleja izradjenog u Dental SPA centru. Ukoliko imate pitanja slobodno nas pozovite ili pišite. Stojimo Vam na raspolaganju!

Inlej cena

Cena inleja je porediva sa cenom navlake za zube. Da bismo Vam tačno rekli koja je cena, trebalo bi proveriti situaciju sa zubima. Kontaktirajte nas za cenu. Možete nam poslati sliku kaviteta na viberu.


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...