• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Kozmetska stomatologija

~ Od usluga iz kozmetske stomatologije izdvajamo: beljenje zuba, profesionalno čišćenje kamenca i peskarenje zuba, zubni nakit, lifting osmeha, i dr. ~

mrtav zub

Kako izbeliti mrtvi zub - Da li je moguće izbeljivanje zuba?

Mrtav zub posle par godina menja boju i tamni. Izbeljivanje zuba nakon što je obavljeno vađenje živca i zub je vremenom potamneo je takođe moguće. Ovaj postupak zahteva posebnu proceduru targetovanog beljenja jednog zuba, nakon čega potamneo zub dobija svoju prirodnu boju. 

Šta je avitalni, ili "mrtav" zub?

Vađenje živca iz zuba je procedura lečenja upalnog procesa pulpe zuba. Naime, kod dubokih karijesa dolazi do upale središnjeg dela zuba (pulpe) koji se sastoji od krvnih sudova, nerava i raznih vrsta ćelija. Kod ovakvih bolesti zuba rešenje je vađenje živca. Ovakav zub naziva se mrtav zub ili avitalan zub. Mada se zub ishranjuje preko pulpe, zub može da preživi nakon uklanjanja živca, jer se ishranjuje preko mekog tkiva oko korena zuba.

Zašto je boja zuba tamnija?

U ovom procesu remeti se regularna ishrana zuba pa takav zub vremenom gubi svoje karakteristike i postaje krt i podložan lomljenju, ali i ono što je najuočljivije, boja zuba postaje tamnija. Tamnija boja avitalnih zuba može predstavljati veliki estetski problem. Potamneo zub se primećuje u zubnom nizu.

vađenja živca

Da je moguće vratiti boju samo jednog potamnelog zuba?

Avitalni zubi slabo ili loše reaguju na klasične metode za izbeljivanje zuba, pa se zbog toga podvrgavaju specijalnim metodama za beljenje zuba. Ako imate mrtav zub i ukoliko ne želite da zub brusite i stavljate mu krunicu, u Dental SPA centru u Nišu možemo izbeliti ovakve zube specijalnim preparatima. U velikoj većini slučajeva metoda je uspešna.

Koja je procedura izbeljivanja zuba koji nije vitalan?

Procedura za izbeljivanje zuba kojima je izvađen živac je ta da se avitalan zub "buši" i u njega stavi sredstvo za beljenje. To sredstvo za beljenje zuba stoji u zubu neko vreme pod nadzorom zubara. Nakon postizanja željene boje sredstvo se vadi i avitalan zub se ponovo zatvara uz menjanje stare plombe na zubu da bi bila u skladu sa novom bojom zuba.

Procedura je apsolutno bezbolna i nema nikakvih kontraidikacija.

Sve informacije vezane za izbeljivanje zuba, kako viatlnih tako i avitalnih, možete dobiti putem telefona 018/ 588 - 727 ili 064/ 15 22 668.

izbeljivanje zuba


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...