• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

proteze za decu

Ispravljanje zuba kod dece - Kada treba otići prvi put kod ortodonta?

Kako ispraviti zube i kada započeti ispravljanje zuba kod dece? Krivi zubi su problem koji mobilna proteza i proteze za decu mogu rešiti. Međutim, ostaje pitanje kada početi ispravljanje zuba? Nepravilnosti zuba i vilica (malokluzije), mogu se videti i kod jako male dece

kada poceti sa ortodontskom terapijomKako prepoznati simptome?

Krivi zubi su najočigledniji indikator da postoji potreba za ispravljanje zuba, ali kod dece u ranom dečijem dobu moguće je primetiti nepravilan položaj i veličinu vilica, kao i nepravilne funkcije usne duplje. Što se nepravilnih funkcija u ovom periodu tiče, treba obratiti pažnju na disanje na usta. 

Šta su najčešći uzroci? 

Najčešći uzroci za mnoge malokluzije su:

  1. konzumiranje velikih količina meke hrane,
  2. sisanje cucle varalice ili palca, i
  3. tiskanje jezika između zuba.

Kada i kako ispraviti zube i uticati na pravilan razvoj?

Odgovor na pitanje "kada najranije", je "kada dete može bar malo da sarađuje", t.j. već od treće-četvrte godine. U ovom periodu, kad dete raste i bar malo može da sarađuje postoji mogućnost primene mera iz oblasti preventivne ortodoncije kojima može da se utiče na prevenciju potenciranja razvoja određene malokluzije. Mobilna proteza koja može pomoći u odvikavanju od loših navika je opisana na ovom linku: MYOBRACE.

Kada koristiti proteze za decu?

U periodu kada dete ima samo mlečne zube, postoji mogućnost izrade jednostavnih ortodonskih aparata za ispravljanje zuba koji ublažavaju razvoj određene malokluzije i pomažu u odvikavanju od neke loše navike. Ukoliko Vas interesuju detalji i želite da vidite šta mobilna proteza donosi i po kom principu se krivi zubi ispravljaju pomoću ovakvih aparata za ispravljanje zuba pogledajte ovaj tekst.

Autor teksta:
Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš
Mob. i viber: 064/15-22-668

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...