Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

damon fiksna proteza

DAMON sistem

DAMON je specijalna fiksna proteza sa kojom je terapija brža, lakša i u velikom broju slučajeva se izbegavaju vađenja zuba. Ovaj sistem koristi specijalno programirane bravice i posebno dizajnirane lukove, koji nisu isti kao konvencionalni samoligirajući sistemi "običnih" fiksnih proteza.

damon bravicaDamon sistem fiksnih aparata je poseban sistem fiksnih proteza koji koristi slabe sile za korekciju položaja zuba i međuviličnih odnosa. Postavka ovog sistema planira se na osnovu izgleda lica, kao i odabir bravica. Ovaj sistem je tako konstruisan tako da usaglašava trenutni izgled lica sa položajem zuba (face driven ortodoncija). Koristi specijalno dizajnirane bravice i lukove, a sile koje koristi su slabe, pa ne oštećuju koren zuba i okolnu kost. Međutim, sistem sila je takav da su veštačke sile umnogome potpomognute prirodnim silama koje daju mišići obraza, usana i jezika, čime se dobija odličan spreg sila koje vrlo uspešno deluju. Uz sve ovo, potreba za vađenjem zuba koje su idikovane kada se koriste drugi sistemi ortodontskih aparata su svedene na minimum. Terapija je brža, a kontrole su ređe. Celokupni tretman je mnogo bezbolniji i prijatniji za pacijenta. Korišćenje ovog sistema ima svoje specifičnosti i pravila i nije ista kao konvencionalna terapija fiksnim protezama.

To je sistem specijalnih patentiranih samoligirajućih bravica, gde se izbegava vezivanje gumicama, održavanje higijene je olakšano, a iritacija sluzokože je izbegnuta.Primer DAMON sistema postavljanog u našoj ordinaciji maja 2020. godine prikazan je na slici ispod. Slika "posle" je slikana mesec dana nakon postavljanja proteze. Interesantno kod ovog primera je da je zagrižaj pacijentu u priličnoj meri zatvoren i vidljivi rezultati su postignuti za oko mesec dana. Naravno, ovo ne znači da je protezu potrebno nositi kraće, već da je ovim sistemom moguće postići veoma dobre rezultate.

Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije, sertifikovani DAMON doktor
Dental SPA centar Niš

Primer postavljenog DAMON ortodonstskog aparata u stomatoloskoj ordinaciji Dental SPA centar 

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...