• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ortodoncija

~ Osnivač i vlasnik ordinacije Dental SPA centar, dr spec. Milica Milutinović-Ćirić, je specijalista ortopedije vilica, koja uz specijalizaciju poseduje i mnogobrojne sertifikate renomiranih kuća iz oblasti ortodincije. ~

fiksne proteze

Fiksna proteza

Fiksne proteze se koriste za ispravljanje zuba posle 12 – 13 te godine, kada se završava proces nicanja stalnih zuba i razvoj njihovih korenova. Tada prestaje mogućnost da se mobilna proteza, odnosno ortodontski aparat za decu koristi da deluje na vilice, jer su mogućnosti ovakve terapije ograničene. Od tog perioda dominira fiksna proteza i fiksni aparati u rešavanju ortodontskih problema.

Fiksne proteze u ortodontskoj terapiji za ispravljanje zuba

Osnovna prednost koju fiksna proteza pruža je ta što fiksirana u ustima, pa ortodontske sile deluju stalno na zube. Samim tim pomeranja zuba su znatno brža. Fiksni ortodontski aparati predstavljaju bravice koje se lepe na prednju površinu zuba, specijalnim materijalom. bravica za ispravljanje zubaBravice se postavljaju na svaki zub pojedinačno, i međusobno su povezane žičanim lukom koji se za bravice fiksira gumicama različitih boja. Žičani luk preko bravica prenosi na zube ortodontsku silu koja izaziva pomeranje zuba. U Dental SPA centru, radimo sa metalnim i belim bravicama renomiranih proizvođača. Klasičan i najviše upotrebljavan oblik fiksnih aparata su oni sa metalnim bravicama, ali sve češće, iz estetskih razloga upotrebljavamo staklo safirne, bele bravice, uz koje koristimo specijalne bele lukove.bela fiksna proteza

Kontrole fiksne proteze se rade na 4 do 6 nedelja i podrazumevaju zamenu gumica, žičanog luka, ubacivanje nekog elastičnog ili žičanog elementa ili savijanje luka.

Pored klasičnih fiksnih ortodontskih bravica, možemo Vam ponuditi i fiksne ortodontske aparate sa samoligirajućim bravicama. Prednost samoligirajućih sistema je taj što se žičani luk za protezu ne fiksira gumicama koje vremenom oslabe i deformišu se, pa samim tim oslabi i sila kojom luk deluje na zube. Kako se kod samoligirajućih sistema ne koriste gumice, već se luk fiksira specijalnim vratancima za bravicu, sila deluje konstantno i ne menja se. Ovo omogućava komfor da se kontrole rade ređe.proteza za zube

Možemo Vam ponuditi postavljanje dve vrste samoligirajućih sistema fiksnih proteza za zube, klasični aktivni sistem, čija je efikasnost kompatibilna sa efikasnošću klasičnih sistema i pasivni – DAMON sistem. DAMON sistem predstavlja kombinaciju pasivnih samoligirajućih bravica i specijalnih lukova koji obezbeđuju maksimalan komfor u terapiji. Kontrole se rade na 8 do 12 nedelja, a sile koje se koriste su usklađene sa biološkim silama. Trajanje terapije je kraće, i maksimalno je redukovana potreba za vađenjem zuba iz ortodontskih razloga.

Zašto ponekad fiksna proteza zahteva vađenje zuba?

U nekim slučajevima fiksna proteza zahteva vadjenje pojedinih zuba u jednoj ili obe vilice u sklopu celokupne ortodontske terapije i to se ne može izbeći ukoliko postoji velika teskoba zuba ili veliki nesklad između gornje i donje vilice. Ovo je u nekim slučajevima neophodno, ali primenom ekstrakcije zuba, moguće je postići mnogo bolji raspored zuba i uspostaviti bolji međuvilični odnos. Prostor koji se dobije vađenjem zuba se upotrebom fiksnih aparata lako zatvori, pa se taj nedostatak i ne primeti. Kod konvencionalne terapije, ekstrakcija je deo terapije, a rezultati su nakon ekstrakcije mnogo stabilniji.

U velikoj meri, ekstrakcija zuba može biti izbegnuta primenom DAMON sistema fiksnih aparata. Ovaj sistem garantuje stabilnost rezultata kada se terapija sprovodi bez ekstrakcija.

Šta ortodoncija nudi i šta očekivati u toku terapije fiksnim aparatima?

Nakon postavljanja fiksnog aparata moguće je osetiti blagu osetljivost zuba i zatezanje, kao i nakon kontrola. Za sve vreme trajanje terapije je potrebno voditi računa o načinu ishrane, vrsti hrane, a najveću pažnju je potrebno obratiti na održavanje higijene. U ordinaciji ćete nakon postavljanja aparata dobiti detaljne instrukcije o održavanju zuba tokom terapije.

Kada fiksna proteza dovede do željenih rezultata u terapiji, aparat se skida, a ortodont uzima otisak za izradu retencione folije za zube ili postavlja fiksni retejner na zadnje površine zuba. Retejner se u početku nosi non – stop, pa se vremenom taj period nošenja retencije smanjuje. Folija za zube je prikazana na slici.folija za zube

Koliko dugo traje ispravljanje zuba fiksnim aparatima?

Koliko dugo se nosi fiksna proteza iskustva su različita. Trajanje terapije za ispravljanje zuba je individualno i traje od 12 do 24 meseci u proseku. Sve zavisi od težine slučaja. Kontrole su u zavisnosti od sistema koji se koristi, na 4 do 12 nedelja. Ono što je bitno je to da je svaki slučaj različit, trajanje i vrsta terapije su različiti. Svako ima različit oblik i veličinu zuba, različitu veličinu vilica, oblik lica, položaj vilica, pa se zbog ovoga efekti i način terapije razlikuju. Bitno je da ortodont pažljivo isplanira terapiju i pravilno vodi pacijenta, kao i beskompromisna saradnja tarapeuta i pacijenta.

Krivi zubi mogu biti uzrok niza problema, od emotivnih do zdravstvenih. Zato preuzmite stvar u svoje ruke i rešite problem. Svaki slučaj se razlikuje. Zakažite konsultacije i saznajte koje su Vam opcije na raspolaganju za Vaš konkretan slučaj!

Fiksna proteza cena: Cena konsultacija za ispravljanje zuba u Dental SPA centru Niš - konsultacije su besplatne i nemate nikakvu obavezu nakon konsultacija. Cena proteza za zube može se naći na našem sajtu na linku: cene usluga

 

Autor teksta:
Dr spec. Milica Milutinović-Ćirić,
specijalista ortopedije vilica - ortodoncije
Dental SPA centar Niš
Mob. i viber: 064/15-22-668

 

 


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...