• 018 588 727
 • 064 15 22 668
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

cirkonijumski most

Cirkonijum krunice za zube – vrhunska estetika i maksimalna udobnost

Estetika zuba je problem za mnoge. Na sreću, u današnje vreme nije problem napraviti savršene zube. Za to su tu cirkonijumske krunice za zube, kao poslednja reč savremene stomatološke protetike. Cena navlake za zube je adekvatna za estetiku koja se dobija, pa zbog toga pročitajte ovaj tekst i saznajte koja su iskustva i šta dobijate za tu cenu.

Šta je cirkonijum krunica?

Ostale vrste krunica imaju osnovu od jednog materijala (metal ili cirkonijum) i preko njega sloj keramike. Cirkonijumska krunica se u potpunosti izrađuje od cirkonijuma i preko nje se ne nanosi sloj keramike. Savremena stomatologija teži da metal, kada god je to moguće, polako izbacuje iz upotrebe i zamenjuje nekim drugim materijalima koji su biokompatibilni i bioinertni, odnosno organizam na njih ne reaguje kao na strano telo.

Ukoliko Vas interesuju detalji procesa izrade cirkonske navlake za zube, šta može očekivatgi i kroz koje ćete faze proći možete pročitati ovde: izrada bezmetalne krunice za zube.
cirkonijum krunica

Kada se koriste cirkonijumske krunice i koje su njihove prednosti?

Indikacije za izradu krunica i mostova od punog cirkonijuma su gotovo iste kao i kod svih krunica i mostova, o čemu možete više pročitati ovde. Pune cirkonijumske krunice za zube mogu da se koriste za nadoknadu ili preoblikovanje zuba kako u frontalnim, tako i u bočnim delovima usne duplje.

Njihova najveća prednost je ta što se izrađuju u punoj formi od cirkonijuma, samim tim, njihova čvstoća je velika i ne postoji mogućnost odlamanja sitnijih parčića keramike. Zahvaljujući kompjuterskom planiranju i izradi, koje sprovodimo u Dental SPA centru, preciznost kojom ove krunice naležu na desni je velika, pa je estetika odlična i nema iritacije.

Cirkonijum svojim osobinama potpuno zadovoljava potrebe biokompatibilnosti, čvrstoće i tvrdoće, a što je većini i najvažnije i estetike.
cirkonijum most na prednjim zubima

Kako se cirkonijum krunice izrađuju?

Priprema pacijenta u ordinaciji, brušenje zuba, uzimanje otiska i izrada privremenih kruna je ista kao i kod izrade svih ostalih fiksnih nadoknada. Iza toga se preduzimaju sledeći koraci:

 1. Nakon brušenja zuba i uzimanja otiska izliva se model i skenira (digitalizuje).
 2. Na osnovu skeniranog modela, krunice se dizajniraju i vizuelno modeluju na računaru.
 3. U CAD-CAM aparatu se zubi narezuju prvo od plastike, da bi se izvršila proba (veličina i oblik zuba, naleganje uz desni).
 4. Tek kada pacijent bude zadovoljan modelovanim zubima, krune se režu od cirkonijuma i glaziraju.
 5. Cementiranje zuba u ustima.
Ukoliko Vas interesuju detalji samog procesa izrade cirkonske krunice, koja se oprema koristi i koliko sve to traje pogledajte ovaj tekst na našem sajtuizrada bezmetalne krunice za zube.

 

Da li su ove krune dovoljno čvrste i koliko će trajati?

Cirkonijumske krunice i mostovi imaju veliku čvrstoću i trajnost, štite zube koji se nalaze ispod njih i mogu da traju dosta dugo. Trajnost mosta zavisi, kako od načina i kvaliteta izrade, tako i od kvaliteta zuba nosača. Pre izrade mosta, zubi se detaljno leče i čiste od karijesa, pa je mala šansa da neki zub ispod mosta zaboli. Ovakve protetske nadoknade se održavaju kao prirodni zubi. Pacijent se lako navikava na njih, a potrebne su i povremene kontrole kod stomatologa, kao i profesionalno čišćenje da bi se smanjila mogućnost nastanka parodontopatije. Ukoliko se dobro održavaju, mogu trajati 10 i više godina.

Kakve su estetske karakteristike cirkonijumskih krunica i mostova?

Krunice za zube od punog cirkonijuma karakteriše vrhunska estetika. Cirkonijum oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu - transparentan je i čvrst. Izrada cirkonijumskih krunica se preporučuje zbog njihovih mnogobrojnih estetskih prednosti. Full cirkon krune imaju izuzetne estetske kvalitete jer se režu od cirkon blokova koji u sebi sadrže gradijent boja koje imitiraju prirodnu transparenciju zuba. Samim tim, prirodnost izrađenih zuba je velika. Obzirom da se režu iz jednog bloka i nemaju slojeve keramike na sebi, pojačana je mehanička otpornoost i čvrsoća mosta.

Zbog odsustva metala ispod keramike zub dobija transparenciju i prirodan izgled, tako da ga je teško razlikovati od drugih zuba. Odlično propušta svijetlost i stoga zubi djeluju autentično, pa je veoma teško primetiti razliku u odnosu na prirodne zube. Da bismo Vam dočarali estetiku i kakvi se problemi mogu rešiti, za Vas smo snimili i VIDEO koji možete pogledati na linku: iskustva.

Takođe, ukoliko želite da vidite još jedan interesantan primer, pogledajte sledeći članak na našem sajtu: navlake za zube primer.

Ukoliko želite da vidite još primera izrade protetskih nadoknada kod nas pogledajte link: protetika nis primeri.

Koja je cena punih cirkonijumskih krunica?

Cirkonijumske krunice i mostovi se izrađuju na specifičan način, od najfinijih materijala, obezbeđuju potpunu lakoću i udobnost u ustima, pa im je i cena odgovarajuća. Informaciju o cenama krunica kod nas možete naći ovde LINK, a naš kompletan cenovnik usluga dostupan je ovde LINK.

Koja su naša iskustva? Primeri cirkonijum krunica i mostova

Na sledeće dve slike je pikazana kombinacija metalokeramičkog mosta i mosta od cirkonijuma (oba mosta su rađena kod nas). Prednji zubi su od cirkonijuma, a bočni od metalokeramike.Ovako je cena manja jer se bočno gde se ne vide zubi stavlja jeftiniji metalokeramički most. Obratote pažnju da se boje navlake za zube savršeno uklapaju.

 • krunice za zube nis
 • most za zube nis
A ovako to izgleda u ustima pacijenta
 • krunice za zube
 • navlake za zube
 • zubni most
 • most za zube
Na sledećim slikama je rad koji je takođe rađen kod nas. U pitanju je drugi pacijent koji je radio ceo gornji cirkularni zubni most od cirkonijuma. Pacijentkinja je namerno izabrala svetliju boju gornjih zuba.
 • cirkonijum zubni most
 • most za zube full cirkonijum
 • cirkonijumske krunice za zube
I sledeća slika prikazuje zubni most rađen kod nas. Pacijent je želeo da poboljša estetiku prednjih zuba koji su bili pod velikim plombama i sa velikim oštećenjima (prve dve slike). Izabrao je cirkonijumski most (slike). Radili smo samo gornje prednje zube, tako da u ovom slučaju nismo imali mogućnost da utičemo na ispravljanje zagrižaja.
 • cirkonijum centar nis
 • zubi model
 • most za zube od cirkonijuma
 • navlake za zube
 • pokvareni zubi
 • losi zubi
 • navlake preko zuba
 • zubni most

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...