Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

cirkonijumski most

Cirkonijum krunice i mostovi – vrhunska estetika i maksimalna udobnost

Estetika zuba je problem za mnoge. Na sreću, u današnje vreme nije problem napraviti savršene zube. Za to su tu cirkonijumske krunice i mostovi, kao poslednja reč savremene stomatološke protetike. Cena je adekvatna za estetiku koja se dobija, pa zbog toga pročitajte ovaj tekst i saznajte koja su iskustva i šta dobijate za tu cenu.

Šta je cirkonijum krunica?

Ostale vrste krunica imaju osnovu od jednog materijala (metal ili cirkonijum) i preko njega sloj keramike. Cirkonijumska krunica se u potpunosti izrađuje od cirkonijuma i preko nje se ne nanosi sloj keramike. Savremena stomatologija teži da metal, kada god je to moguće, polako izbacuje iz upotrebe i zamenjuje nekim drugim materijalima koji su biokompatibilni i bioinertni, odnosno organizam na njih ne reaguje kao na strano telo.

Ukoliko Vas interesuju detalji procesa izrade cirkonske krunice za zube, šta može očekivatgi i kroz koje ćete faze proći možete pročitati ovde: izrada bezmetalne krunice za zube.
cirkonijum krunica

Kada se koriste cirkonijumske krunice za zube i koje su njihove prednosti?

Indikacije za izradu krunica i mostova od punog cirkonijuma su gotovo iste kao i kod svih krunica i mostova, o čemu možete više pročitati ovde. Pune cirkonijumske krunice za zube mogu da se koriste za nadoknadu ili preoblikovanje zuba kako u frontalnim, tako i u bočnim delovima usne duplje.

Njihova najveća prednost je ta što se izrađuju u punoj formi od cirkonijuma, samim tim, njihova čvstoća je velika i ne postoji mogućnost odlamanja sitnijih parčića keramike. Zahvaljujući kompjuterskom planiranju i izradi, koje sprovodimo u Dental SPA centru, preciznost kojom ove krunice naležu na desni je velika, pa je estetika odlična i nema iritacije.

Cirkonijum svojim osobinama potpuno zadovoljava potrebe biokompatibilnosti, čvrstoće i tvrdoće, a što je većini i najvažnije i estetike.
cirkonijum most na prednjim zubima

Kako se cirkonijum krunice izrađuju?

Priprema pacijenta u ordinaciji, brušenje zuba, uzimanje otiska i izrada privremenih kruna je ista kao i kod izrade svih ostalih fiksnih nadoknada. Iza toga se preduzimaju sledeći koraci:

 1. Nakon brušenja zuba i uzimanja otiska izliva se model i skenira (digitalizuje).
 2. Na osnovu skeniranog modela, krunice se dizajniraju i vizuelno modeluju na računaru.
 3. U CAD-CAM aparatu se zubi narezuju prvo od plastike, da bi se izvršila proba (veličina i oblik zuba, naleganje uz desni).
 4. Tek kada pacijent bude zadovoljan modelovanim zubima, krune se režu od cirkonijuma i glaziraju.
 5. Cementiranje zuba u ustima.
Ukoliko Vas interesuju detalji samog procesa izrade cirkonske krunice za zube, koja se oprema koristi i koliko sve to traje pogledajte ovaj tekst na našem sajtuizrada bezmetalne krunice za zube.

 

Da li su ove krune dovoljno čvrste i koliko će trajati?

Cirkonijumske krunice i mostovi imaju veliku čvrstoću i trajnost, štite zube koji se nalaze ispod njih i mogu da traju dosta dugo. Trajnost mosta zavisi, kako od načina i kvaliteta izrade, tako i od kvaliteta zuba nosača. Pre izrade mosta, zubi se detaljno leče i čiste od karijesa, pa je mala šansa da neki zub ispod mosta zaboli. Ovakve protetske nadoknade se održavaju kao prirodni zubi. Pacijent se lako navikava na njih, a potrebne su i povremene kontrole kod stomatologa, kao i profesionalno čišćenje da bi se smanjila mogućnost nastanka parodontopatije. Ukoliko se dobro održavaju, mogu trajati 10 i više godina.

Kakve su estetske karakteristike cirkonijumskih krunica i mostova?

Krunice za zube od punog cirkonijuma karakteriše vrhunska estetika. Cirkonijum oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu - transparentan je i čvrst. Izrada cirkonijumskih krunica se preporučuje zbog njihovih mnogobrojnih estetskih prednosti. Full cirkon krune imaju izuzetne estetske kvalitete jer se režu od cirkon blokova koji u sebi sadrže gradijent boja koje imitiraju prirodnu transparenciju zuba. Samim tim, prirodnost izrađenih zuba je velika. Obzirom da se režu iz jednog bloka i nemaju slojeve keramike na sebi, pojačana je mehanička otpornoost i čvrsoća mosta.

Zbog odsustva metala ispod keramike zub dobija transparenciju i prirodan izgled, tako da ga je teško razlikovati od drugih zuba. Odlično propušta svijetlost i stoga zubi djeluju autentično, pa je veoma teško primetiti razliku u odnosu na prirodne zube. Da bismo Vam dočarali estetiku i kakvi se problemi mogu rešiti, za Vas smo snimili i VIDEO koji možete pogledati na linku: iskustva.

Takođe, ukoliko želite da vidite još jedan interesantan primer, pogledajte sledeći članak na našem sajtu: navlake za zube primer.

Ukoliko želite da vidite još primera izrade protetskih nadoknada kod nas pogledajte link: protetika nis primeri.

Koja je cena punih cirkonijumskih krunica?

Cirkonijumske krunice i mostovi se izrađuju na specifičan način, od najfinijih materijala, obezbeđuju potpunu lakoću i udobnost u ustima, pa im je i cena odgovarajuća. Informaciju o cenama krunica kod nas možete naći ovde LINK, a naš kompletan cenovnik usluga dostupan je ovde LINK.

Koja su naša iskustva? Primeri cirkonijum krunica i mostova

Na sledeće dve slike je pikazana kombinacija metalokeramičkog mosta i mosta od cirkonijuma (oba mosta su rađena kod nas). Prednji zubi su od cirkonijuma, a bočni od metalokeramike.Ovako je cena manja jer se bočno gde se ne vide zubi stavlja jeftiniji metalokeramički most. Obratote pažnju da se boje savršeno uklapaju.

 • krunice za zube nis
 • most za zube nis
A ovako to izgleda u ustima pacijenta
 • krunice za zube
 • navlake za zube
 • zubni most
 • most za zube
Na sledećim slikama je rad koji je takođe rađen kod nas. U pitanju je drugi pacijent koji je radio ceo gornji cirkularni zubni most od cirkonijuma. Pacijentkinja je namerno izabrala svetliju boju gornjih zuba.
 • cirkonijum zubni most
 • most za zube full cirkonijum
 • cirkonijumske krunice za zube
I sledeća slika prikazuje zubni most rađen kod nas. Pacijent je želeo da poboljša estetiku prednjih zuba koji su bili pod velikim plombama i sa velikim oštećenjima (prve dve slike). Izabrao je cirkonijumski most (slike). Radili smo samo gornje prednje zube, tako da u ovom slučaju nismo imali mogućnost da utičemo na ispravljanje zagrižaja.
 • cirkonijum centar nis
 • zubi model
 • most za zube od cirkonijuma
 • navlake za zube
 • pokvareni zubi
 • losi zubi
 • navlake preko zuba
 • zubni most

Pročitajte još i ...

Još na sajtu...