Protetika

~ Protetika Niš: Dental SPA centar je stomatološka ordinacija sa najširom ponudom u oblasti protetike u regionu.

krunice cirkon keramika

Krunice i mostovi od cirkon keramike

Cirkon keramika, ili full cirkonijum, često je pitanje koje postavljaju pacijenti, a da bi se odlučilo između ova dva treba znati šta je šta i šta se dobija jednim, a šta drugim. Zato pročitajte ovde šta su cirkon keramicke krunice i šta dobijate njima.

Najpre da kažemo šta su krunice za zube

Krunice za zube i mostovi za zube su zubne nadoknade koje se "lepe" i pacijent ih ne može samostalno skinuti. Površinski sloj zuba se skida, a umesto tog sloja se postavlja krunica. Skidanje sloja se zove još i brušenje zuba. Krunice se rade u slučajevima kada je potrebno korigovati estetiku pojedinog zuba ili kada je sam zub u velikoj meri oštećen i teško ga je nadoknaditi plombom.

Šta je most za zube?

Kada po neki zub nedostaje, rade se nadoknade gde se bruse zubi koji se nalaze pored mesta gde su izvađeni zubi, pa se preko njih i bezubog prostora radi konstrukcija poznatija kao zubni most. Zubni most je konstrukcija od nekoliko krunica koja se preko izbrušenih zuba navlači kako bi ojačala te zube, ali i produžila niz na onim mestima gde ne postoje zubi. U Dental SPA centru, krunice i mostove radimo od metalokeramike, cirkon keramike (o čemu je ovaj tekst) i full cirkon krunice.

cirkon krunice

Koji je postupak izrade cirkon keramicke krunice?

Cirkon keramika, odnosno cirkon keramičke krunice i mostovi su keramicki zubi koji se rade na sličan način kao i metalokeramičke krunice i mostovi. Razlika između ove dve vrste krunica je u tome što je osnova (kapica) cirkon keramicke krunice od cirkonijuma, a ne od metala, a na nju se nanosi keramika, kao kod metalokeramičkih kruna. Priprema zuba i način izrade u ordinaciji je isti za sve vrste krunica. Stomatolog brusi zub u lokalnoj anesteziji, jer zub mora da se "smanji", da bi na njega mogla da se stavi krunica, pa nakon toga uzima otisak za rad. Na brušene zube mogu da se postave privremene krunice, da bi se smanjila osetljivost na hladno. 

Nakon brušenja zuba i uzimanja otiska, tehničari izlivaju model zuba od gipsa i skeniraju ga. Na osnovu iskeniranog modela CAD-CAM aparatom se reže osnova od cirkonijuma. Posle izrade kapica od cirkonijuma, na njih se nanosi keramika. Boja keramike se usklađuje sa postojećim zubima koji se ne bruse ili pacijent sam bira boju ako radi sve zube. Kada tehničari završe izradu mosta, stomatolog cementira most u ustima pacijenta. U zavisnosti od veličine mosta, izrada traje nekoliko dana, a ako se radi veći rad, potrebno je izvršiti i probu kapica u ustima.

Koja su iskustva i šta očekivati kada su u pitanju cirkon krunice?

Cirkon keramika, t.j. cirkon keramicke krunice i mostovi imaju bolju estetiku i transparentnost od metalokeramičkih nadoknada. Pogodni su za pacijente koji imaju alargijske reakcije na metale, a nema ni stvaranja tamnog ruba na desnima nakon cementiranja. 

Koje su karakteristike?

Ovakve konstrukcije imaju veliku čvrstoću i trajnost, štite zube koji se nalaze ispod njih i mogu da traju dosta dugo. Trajnost mosta zavisi, kako od načina i kvaliteta izrade, tako i od kvaliteta zuba nosača. Pre izrade mosta, zubi se detaljno leče i očiste od karijesa, pa je mala šansa da neki zub ispod mosta zaboli. Ovakve protetske nadoknade se održavaju kao prirodni zubi, pacijent se lako navikava na njih, a potrebne su i povremene kontrole kod stomatologa, kao i profesionalno čišćenje da bi se smanjila mogućnost nastanka parodontopatije. 

Koja je cena krunice za zube od cirkon keramike?

Cena ovih krunica dostupna je na stranici sa komparativnim karakteristikama protetskih radova: LINK, i na stranici sa kompletnim cenovnikom ordinacije.

krunice za zube


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...