• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Stomatološki laser

~ Ordinacija Dental Spa centar prati svetske trendove i u svoju parksu je uključila i primenu diodnog lasera najnovije generacije EPIC 10, američkog brenda Biolase ~

frenulum jezika
frenulum jezika

Lasersko uklanjanje resice u ustima (frenulum)

Frenulum je resica u ustima. Uklanjanje resice u ustima se može uraditi skalpelom ili laserom. Operacija frenuluma se u Dental SPA centru radi primenom najsavremenijeg lasera. Intervencija se izvodi bezbolno. Laserski napravljeni rezovi ne krvare, ne bole, pa se i radi bez primene jake anestezijeEvo šta treba da znate pre intervencije.

Šta je frenulum?

Frenulum je normalna tvorevina u usnoj duplji koja može biti manje ili više izražena. To je zapravo mišićno-sluzokožni vezivni nabor. Postoje dva frenuluma: frenulum na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice, i frenulum na spoju donje usne i alveolarnog grebena donje vilice. Frenulum jezika, odnosno lingvalni frenulum nalazi se na spoju jezika i poda usta.

Kada je neophodna operacija frenuluma?

Frenulum je obično najizraženiji na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice (slika frenuluma dole). Ukoliko su dimenzije frenuluma velike ili su tako postavljeni da ugrožavaju zube i njihov potporni aparat, ili remete funkciju orofacijalnog sistema, potrebno ih je odstraniti hirurškim putem.

lasersko uklanjanje resice u ustima

Koje probleme može uzrokovati prevelika resica?

Problemi sa gornjom resicom

Labijalni frenulum je čvrsta traka fibroznog tkiva prekriven sluzokožom koja može biti jako izražena i ako se pripaja blizu zuba u srednjoj liniji. Problemi koje može izazvati su:

  1. Postoji mogućnost da se pojavi prevelik razmak između prvih sekutića (tzv. diastema mediana) 
  2. U starijoj dobi, ukoliko osoba nosi protezu, može se poremeti naleganje proteza.

U ovim slučajevima potrebna je operacija frenuluma, tj. frenektomija (ili frenoplastika kod pretprotetskih zahvata), koja predstavlja jednostavan hirurški postupak presecanja fibroznog tkiva.

Problemi sa donjom resicom

Frenulum jezika je čvrsta fibrozna traka koja povezuje jezik sa podom usne duplje i čini ga više ili manje nepokretnim. Problemi koje može da izazove su:

  1. Kod dece nepravilan frenulum može da dovede do blagih poremećaja u funkciji jezika
  2. Može izazvati probleme u govoru, pa zbog ovoga često logoped može preporučiti ovu intervenciju.
  3. Kod bezubih pacijenata onemogućuje izradu stabilne proteze, jer svako pomeranje jezika odiže nadoknadu. U ovakvim slučajevima je takođe indikovana frenoplastika, koja se vrši na sličan nacin kao kod labijalnog frenuluma.

Na koji način se može obaviti uklanjanje resice?

Odstranjivanje frenuluma ili pomeranje njegovog pripoja naziva se frenektomija.

Dental SPA centru vrši se lasersko uklanjanje resice u ustima primenom diodnog lasera velike snage. Intervencija se izvodi praktično bez primene anestezije. Dovoljno je da se tkivo blago anestezira primenom površinskog anestetika u obliku spreja. Efekat lasera na meka tkiva obezbeđuje manje invazivnu "hirurgiju bez krvi“, minimum postoperativnih komplikacija i intervenciju bez bola. Laser pravi ekstremno precizne, bezkrvne incizije. Postoperativni tok je skoro bez ikakvih bolova, a rana zarasta za tri do sedam dana.

Zašto nema krvi kada se operacija frenuluma obavlja laserom?

Laserski zahvat omogućuje zanemarljiv postoperativni bol u skoro svakom slučaju. Ovo smanjenje bola je rezulat jedinstvenih karakteristika laserskog zraka prilikom sečenja tkiva, tako da nema više 'sirovih krajeva' kao kod sečenja skalpelom.

Jednostavno rečeno, dok laser seče, ujedno i spaljuje krvne sudove, pa oni ne krvare! Pacijent se oseća mnogo prijatnije i u toku intervencije i tokom perioda opravka.

Koje su još prednosti lasera u odnosu na skalpel?

Važno je reći i da laserski zrak temperaturom koju oslobađa ujedno uništavava bakterije koje mogu izazvati infekciju. Ovo je veoma važno u područjima gde je inače teško da se spreči delovanje bakterija na mesto hirurškog zahvata kao što su usta pacijenta, jer značajno smanjuje rizik od infekcije nakon operacije.

Frenulum kod beba

Često dobijamo pitanja zabrinutih roditelja vezano za frenulum kod beba. Roditelju su, naravno, zabrinuti pa se često brinu i više nego što je potrebno. Najčešće pitanje je da li frenulum kod beba treba odstraniti. Odgovor je "da", samo u slučaju da dete ne može da se hrani normalno zbog uvećanog frenuluma. Ukoliko se radi o bebi koju majka jošuvek doji, može se desiti da beba zbog frenuluma teško sisa. Ako beba jede normalno, nema potrebe intervenisati u ovom uzrastu, a i teško je naterati bebu da sarađuje, bez obzira na lasersku tehniku.

Kasnije se može javiti problem "sapetog jezika", kada zbog frenuluma dete teže izgovara pojedine glasove. Međutim, u ovom slučaju se najpre treba konsultovati sa lgopedom, pa ukoliko logoped savetuje, može se ukloniti frenulum.

I na kraju, par reči o klasičnoj intervenciji skalpelom...

Verujemo da se plašite skalpela i da nikako ne želite ovu intervenciju obaviti na klasičan način, ali da zbog celovitosti priče kažemo reč dve i o ovom tipu zahvata.

Kod incizije skalpelom mali krvni sudovi su presečeni u koži kao i sloj tkiva ispod same kože. Ovi krvni sudovi mogu da 'procure' tokom zahvata pa čak i posle operacije. Tradicionalno, problem se rešava spajanjem reza pomoću hemostatika, kauterizacijom ili držanjem gaze dok ne prestane krvarenje. Sve pomenute procedure oduzimaju vreme, što znaci da operacija duže traje i da je veći postoperativni otok. Laserski zrak je visoko efikasan koagulator malih krvnih sudova. Manje krvarenje tokom operacije znaci i kraće vreme uzimanja anestetika i brže vreme oporavka.

Klasična intervencija bez lasera prikazana je na slici ispod.

Skalpel i krv prilikom frenektomije možete izbeći ukoliko dođete u Dental SPA centar na odstranjivanje frenuluma laserskim nožem. Zakažite odmah!

uklanjanje frenuluma


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...