• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Kada treba početi sa pranjem zuba kod dece?

Naviku za pranje zuba deca treba da stiču rano, kada prvi mlečni zubi krenu sa nicanjem. U početku, dok je dete veoma malo, treba gazom koja je natopljena u čaj od kamilice blago prelaziti preko površina mlečnih zuba i tako izvršiti pranje zuba. Kada dete malo poraste, treba početi sa pranjem zuba četkicom bez paste, jer mala deca ne znaju da isperu usta.

Kada se može koristiti pasta za zube kod dece?

Čim dete nauči da ispira usta, moze se početi pranje zuba dečijom pastom, koja se u maloj količini nanosi na četkicu.

Sok pre spavanja - katastrofa za zube

Roditelji bi trebalo da znaju da nikako dete ne smeju uspavljivati flašicom sa mlekom ili sokom, jer tada večernje pranje zuba ne znači nista. U ustima se tada razvijaju bakterije, koje se razvijaju uz pomoć šećera iz mleka ili soka i izazivaju cirkularni karijes mlečnih zuba, koji dovodi do preranog gubitka zuba i ima štetne posledice na razvoj stalnih zuba.

Da li kvar mlečnih zuba utiče na stalne zube? 

Pranje zuba kod dece, čak i kada su mlečni zubi u pitanju je veoma važno, jer se kvar zuba lako prenosi na stalne zube. Ukoliko su mlečni zubi pokraveri, kvarovi se najpre prenose na stalne šestice koje prve niču (mlečni zubi su do petice, pa šestica niče često neprimetno, bez pre ispadanja mlečnih zuba). Stalne šestice se u ovom periodu i najčešće kvare. 

Da biste prevenirali kvar zuba kod deteta, prevremeni gubitak stalnih zuba i na posletku kao posledicu svega i krivi rast zuba, važno je pranje zuba, čak i mlečnih!


Još na sajtu...