Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Da li žvakaće gume sprečavaju kvar zuba?

Žvakaće gume mogu sprečiti kvar zuba, ali treba koristiti žvake bez šećera, odnosno one koje umesto šećera imaju ksilotol (veštački zaslađivač). Žvaka ne sme da se žvaće duže od 5 minuta. Pročitajte ceo tekst da biste saznali zašto.

Žvakaće gume bez šećera

Usta čovake prirodno nastanjuje veliki broj bakterija. 

Ako se koriste žvakaće gume zaslađene šećerom, onda je to izuzetni loše za zube, jer se bakterije hrane šećerom i on pogoduje njihovom ubrzanom razvoju. Praktično dolazi do eksplozije bakterija u ustima. 

Ako se koriste žvake bez šećera problem po bakterije u ustima nastaje odmah u trenutku kada one počnu da vare taj veštački zaslađivač. Produkti razlaganja tih zaslađivača su potpuno nesvarljivi za bakterije.

Uticaj žvake na prirodno pranje zuba

Druga dobra strana žvakaće gume je ta što se prilikom žvakanja žvake stvara velika količina pljuvačke kojom se vrši samočišćenje zuba! Ako u žvakama ima fluora, onda je dejstvo još i bolje.

Žvakaća guma se treba koristiti posle jela i to ne predugo. Najviše 5 do 10 minuta. U suprotnom preopterećujemo vilični zglob i vilične mišiće. A pljuvačne žlezde prestaju da luče pljuvačku posle tog vremena, pa je žvakanje bespotrebno.

Dalke, žvakaća guma je dodatno sredstvo za zaštitu da ne dođe do kvara zuba, ali nikako ne može zameniti pranje zuba četkicom!

Video: Žvakaće gume i kvar zuba


Još na sajtu...