• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Najčešća pitanja

Ovde možete naći odgovore na neka od najčešćih pitanja pacijenata

Karijes - Kako prepoznati?

Karijes najčešće prouzrokuje dentalni plak. To su naslage na zubima koje sadrže ugljene hidrate, bakterije, i sl. Ako se zubi ne peru pravilno, doći će do nakupljanja plaka i uz prisustvo bakterija (streptokoka) dolazi do stvaranja kiselih produkata koji oštecuju gleđ zuba i tako počinje karijes.

https://youtu.be/4m7qABdjyjc

Karijes (zubni kvar) napreduje kroz debljinu gleđi i stiže do dentina (sloj ispod gleđi). Tu se on mnogo brze širi, kako u dubinu, tako i u širinu. Javlja se bol na hladno, slatko, što znaci da je napredovao do dubokih slojeva dentina i približio se pulpi ("zubni živac"). Ako se ne reaguje, napredovaće dalje, infekcija zahvata pulpu i tada se javljaju jaki spontani bolovi (sami od sebe, "ničim izazvani"). Bol traje, u prvo vreme, do pola sata, a bezbolne faze su dugačke. Ako se ne interveniše, bolne faze su sve duže a bezbolne sve kraće i tada se govori o oboljenju koje stomatolozi zovu pulpitis.

Pulpitis je odumiranje živca i prati ga izuzetno jak bol. Infekcija je već zahvatila "živac" i dolazi do gangrenoznog raspadanja i onda mora da se deluje endodonski. Prilikom tog raspadanja se stvaraju gasovi, zapaljenje prelazi preko vrha korena, zub je osetljiv na zagriz, na kucanje, na dodir jezikom, na vruće. Sve ovo znači da je infekcija prešla u kost i da se dalje širi. Ako se i dalje ne interveniše, infekcija dolazi do površine kosti (bolovi izuzetno jakog intenziteta). Infekcija (gnoj) probija kost i pojavljuje se otok mekog tkiva, a istovremeno se smanjuju bolovi. Nakon toga (ako se i dalje ne interveniše) gnoj probija kožu (sluzokožu) i stvara se fistula. Rešavanje fistule je komplikovan proces, naročito ako se ona pojavi i postane vidljiva i na licu. Rešavanje tog problema skoro uvek prate vidni ožiljci. 

Zbog svega gore rečenog vrlo je važna PREVENCIJA i ZDRAVSTVENA KULTURA. To znači da bi trebalo barem jednom godišnje posetiti stomatologa, kako bi se dijagnostikovao karijes u početnim fazama i izbegle sve gore navedene komplikacije, koje su u suprotnom neizbežne! Karijas "sam od sebe" neće proći. Kada bi se ovako postupalo, sigurno ne bismo izgubili ni jedan zub zbog karijesa. Tokom vremena, za nadoknadu izgubljenog zubnog tkiva korišćeni su različiti materijali: od olova (plumbum - pa otuda i naziv plomba), preko zlata pa do estetskih materijala bez metala (kompoziti).


Još na sajtu...