• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Tvrdi laser Waterlase iPlus

Bezbolne stomatološke intervencije najsavremenijim laserom

popravka mlečnih zuba

Da li Vaše dete sarađuje kod zubara?

Da li Vaše dete sarađuje kod zubara? Ukoliko dete ne želi da sarađuje kada je popravka mlečnih zuba u pitanju i da otvori usta - nema ništa od popravke. Ishod je mučan i za roditelje i za dete, a posao se obično ne završi. Tu dečija stomatologija ne može ništa. Zbog toga apelujemo na roditelje da pre dolaska kod zubara svoje dete pripreme za intervenciju. Iz našeg dugogodišnjeg iskustva savetujemo Vam sledeće:

1. Razgovarajte sa detetom

Nekoliko dana ili čak nedelja pre intervencije počnite da razgovarate sa svojim detetom na ovu temu. Bez pritiska, s vremena na vreme kada okolnisti i tema razgovora to dozvoli, detetu treba objasniti zašto mora da popravi zub na način prilagođen uzrastu deteta. Ako je dete veoma malo, treba mu reći da će zubar izvaditi "crvića" iz zuba...

2. Formirajte sistem nagrada

Detetu možete obećati da će ako bude dobro ići kod zubara. Nećete verovati, ali ovako pripremljena deca su najbolja i od ulaznih vrata su srećna što su došla jer u očima roditelja danima pre toga vide da je to nešto izuzetno važno i velika čast koja im je ukazana i koju su oni zaslužili! Većina roditelja, doduše, primenjuje ono drugo, t.j. podmićivanje deteta ("Budi dobar i kupiću ti...").

3. Ne dozvolite da dete vidi Vaš strah

Nešto najgore što možete uraditi svom detetu je da dete vidi Vaš strah i čuje Vaš neafirmativni govor o zubaru. Na primer, jedan od naših najplašljivijih pacijenata nikada nije dozvolio da dete vidi njegov strah i primenjuje metod "ako ste dobri, ići ćete kod zubara". Deca su zlatna, nasmejana od vrata, i sve se završi maksimalno brzo.

4. Ne stojte pored svog deteta u toku intervencije

Dobar deo roditelja pravi kardinalnu grešku i ponaša se kao da će stomatolog povrediti dete. Obično stoje pored svoje dece i uglavnom im iznad glave govore "doktorka, nemojte slučajno da ga boli!". Stomatolog se trudi da pomogne detetu. Uvek je moguće da nešto malo zaboli čak i kada je popravka mlečnih zuba u pitanju, i dete to mora da zna. Naravno, detetetu roditelj u toku pripreme za intervenciju treba da objasni da ukoliko oseti nešto malo, da podigne ruku i zubar će stati.

5. Dovodite dete na preventivne preglede

Dobra je praksa dovesti dete kod zubara da sedne na stolicu povremeno. Tako će upoznati stomatologa, rad u ordianciji, "ispolirati" zube i steći poverenje.

6. Laser nije magični štapić

Dental SPA centar poseduje najsavremeniji laser za popravku zuba u Srbiji. Međutim, stomatološki laser nije magični štapić. I laser je, kao i klasična turbina, stomatološki instrument koji mora da se stavi u usta. Popravka laserom takođe traje određeno vreme za koje dete mora da bude mirno. Bez obzira što laser fizički ne dodiruje zub prilikom popravke, već "lebdi" par milimetara iznad zuba, nepripremljenom detetu na zubarskoj stolici se to teško može objasniti.

Moguće komplikacije

Ukoliko je dete nepripremljeno, naročito ukoliko "beži" po stolici i ne sedi mirno, ili pokušava da hvata ruku zubara, postoji opasnost od povređivanja, pa takvu decu uvek bez odlaganja vratimo u trenutku kada počnu da se tako ponašaju.

Popravka mlečnih zuba - Cena

U zavisnosti od stepena pripremljenosti i saradnje deteta, popravka mlečnog zuba može trajati od 10 minuta, ali i više sati. Zbog toga cena popravke zuba kod dece, kao i rad sa decom, se obračunava po utrošenom vremenu u inkrementima od po 30 minuta i ne zavisi od toga da li se posao završi ili ne! Cenovnik možete videti ovde: cena popravke mlečnih zuba. Deci zakazujemo termine od po pola sata. Ukoliko dete ne sarađuje, nakon 30 minuta prekidamo intervenciju.

Zaključak

Dečija stomatologija je kod nas na veoma visokom nivou. Za decu imamo zaista kvalitetne materijale i instrumente, plombe u boji, plave za dečake i roze za devojčice, kao i sve uslove da im bude prijatno i da ih ne boli. Na vama je da ih pripremite i svojim ponašanjem utičete pozitivno na njih i budete im dobar primer. Ukoliko ste pripremili svoje dete za popravku zuba dete se neće istraumirati, popravka će se završiti brzo i jeftino!


Pročitajte još i ...

Još na sajtu...