User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

uvelicana crvena krvna zrncaPRF je preparat koji nastaje centrifugiranjem krvi pacijenta, bez ikakvih dodatnih aditiva. Koristi se za popunjavanje defekata u kosti nakon vađenja zuba, kao materijal kojim se popunjavaju veliki koštani džepovi u toku režanj operacije, za podizanje sinusa.

Poput PRP preparata, PRF se dobija centrifugiranjem krvi pacijenta. Za razliku od PRP preparata koji se dobija na sličan nacin, PRF je u vidu guste želatinozne mase. U PRF-tehnici fibrin se polimerizuje prirodno i sporo za vreme centrifugiranja, što omogućava stvaranje homogene 3D-organizovane strukture, u koju su ugrađeni faktori rasta i trombociti. Takođe, struktura fibrina čini kostur (kalup) po kojem migriraju endotelne ćelije, osteoblasti i druge ćelije za vreme zarastanja tkiva. Prisustvo tako organizovane fibrinske mrežice na početku zarastanja rane ubrzava angiogenezu rane, što omogućuje bržu migraciju osteoblasta i početak stvaranja kosti. PRF se može kombinovati sa veštačkom kosti, a tada je mnogo brža i efikasnija sinteza nove kosti. Višestruko ukrštena struktura fibrina stabilizuje ugrušak, stvara konzistenciju koja se odupire „premeštanju“, održava prostor, sprečava invaziju mekog tkiva, a istovremeno progresivno otpušta faktore rasta.ruka lekara koja drzi epruvetu gde je uzeta krv i separirana. Epruveta je ispred centrifuge za separaciju krvi

Obzirom da se preparat dobija iz vlastite krvi, od sopstvenog organskog materijala, apsolutno je bezbedan i ne daje alergijske reakcije, a organizam ga bolje prihvata.

U regenerativnoj parodontalnoj hirurgiji PRF se može koristiti kao dodatak koštanoj zameni ili kao zamena za koštanu nadoknadu za ispunjavanje infrakoštanih parodontalnih defekata. Nakon podizanja režnja, debridmana infrakoštanog defekta i struganja i poliranja površine korena, defekt se ispuni PRF-om i prekrije s PRF-membranom i fiksira resorptivnim šavovima oko susednog zuba. U odnosu na početnu situaciju, smanjuje se dubina parodontnog džepa, a ispunjenost koštanog defekta i nivo kliničkog pričvrstka se poboljšavaju. Rezultati su bolji ako se u infrakoštanim defektima aplicira ksenograftni koštana nadoknada uz dodatak PRF-a.

dijagram toka procedure pocev od uzimanja krvi


Besplatni Viber pozivi

zubara mozete zvati besplatno preko uz viber

Platne kartice

placanje stomatoloskih usluga moguce je karticama koje su prikazane na ovoj slici - visa, mastercard, maestro

Dodatne mogućnosti plaćanja:
- platnom karticom
- čekovima građana
- putem administrativne zabrane