• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)

Ovde možete naći najčešca pitanja i odgovore koja smo postavili na osnovu pitanja koja su pristizala. Takođe, i Vi možete postaviti pitanje. Da biste postavili pitanje, izaberite pitanje najsličnije Vašem iz dole navedenih pitanja. Kada se otvori strana pitanja koje ste izabrali, na dnu svake strane nalazi se forma preko koje možete postaviti pitanje. Pitanje postaje vidljivo odmah na sajtu, a lekari Dental SPA centra dobijaju obaveštenje da je pitanje postavljeno, kako bi što pre odgovorili. Ukoliko želite, pitanje možete postaviti i slanjem emaila na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Na Vaša pitanja odgovara tim lekara Dental SPA centra u najkraćem mogućem roku.

 

Karijes najčešće prouzrokuje dentalni plak. To su naslage na zubima koje sadrže ugljene hidrate, bakterije, i sl. Ako se zubi ne peru pravilno, doći će do nakupljanja plaka i uz prisustvo bakterija (streptokoka) dolazi do stvaranja kiselih produkata koji oštecuju gleđ zuba i tako počinje karijes.

Popravka zuba uz lokalnu anesteziju može biti potpuno bezbolna. Ali se to ne može generalizovati na apsolutno sve slučajeve. Dejstvo anestezije zavisi od toga o kojoj se bolesti zuba radi i od toga u kojoj se vilici nalazi zub koji boli.

Žvakaće gume mogu sprečiti kvar zuba, ali treba koristiti žvake bez šećera, odnosno one koje umesto šećera imaju ksilotol (veštački zaslađivač). Žvaka ne sme da se žvaće duže od 5 minuta. Pročitajte ceo tekst da biste saznali zašto.

Propadanje zuba u trudnoći ne mora da bude pravilo. Zubi i trudnoća su odvojene stvari, mada postoje procesi u organizmu koji čine zube ranjivijima. S tim da je glavni uzrok za propadanje zuba u trudnoći je zanemarivanje higijene zuba zbog novonastalog stanja. Pročitajte detalje u nastavku.

Dete je najbolje odvesti prvi put kod zubara dok nema probleme sa zubima. Posete stomatologu je potrebno započeti sa dve, a najkasnije sa dve i po godine starosti deteta. To je potrebno kako bi se kontrolisalo zdravlje usne duplje deteta, a ujedno i dete priviklo na lekara i ambijent ordinacije.

Stalni zub raste iza mlečnog najčešće kod donjih jedinica. I ako je ovo čest slučaj, moraju se odmah preduzeti određeni koraci da bi stalni zubi i njihovo nicanje proteklo kako treba. U nastavku ćemo Vas upoznati sa uzrocima, daćemo odgovor na pitanje koje su moguće posledice i kako efikasno rešiti ovaj problem.

Naviku za pranje zuba deca treba da stiču rano, kada prvi mlečni zubi krenu sa nicanjem. U početku, dok je dete veoma malo, treba gazom koja je natopljena u čaj od kamilice blago prelaziti preko površina mlečnih zuba i tako izvršiti pranje zuba. Kada dete malo poraste, treba početi sa pranjem zuba četkicom bez paste, jer mala deca ne znaju da isperu usta.

Za zubni nakit nije potrebna prethodna preparacija zuba, već se on lepi za zub kompozitnim materijalima. Cirkon na zubu optimalno traje oko šest meseci, dok ne izgubi sjaj. Posle toga se vrlo lako uklanja i ne ostavlja oštećenja na zubu.

Da li se ove plombe moraju menjati ili ne proceniće sam stomatolog. Ako je amalgamska plomba za zube korektno postavljena i ako nema vidljivog karijesa oko same plombe, zamena može sačekati. Treba se zameniti onda kada ispod njih postoji vidljiv karijes, ako su napukle, ili ako se javljaju bilo kakvi bolovi tog zuba sa plombom.

SPA predstavlja novi pristup stomatologiji. Stomatologija neće više biti sinonim za strah i bol. "Opustajuća" stomatologija je nova rastuća grana proižašla iz nastojanja stomatologa da pruže pacijentima više od stomatologije.