• 018 588 727
  • 064 15 22 668
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • pon. - pet. 09:00 do 20:00 (sub. po zakazivanju)
  • Beljenje zuba

Beljenje zuba

Beljenje zuba moguće je uraditi LED lampom ili LASEROM u ordinaciji, ili izraditi set za kućno beljenje zuba. Zube stomatolog prethodno čisti i priprema okolnih tkiva. Beljenje zuba traje od 30 do 60 minuta po seansi. Efekti beljenja su vidljivi 6 do 12 meseci, a u nekim slučajevima i do 2-3 godine. 

Činjenica je da prilikom razgovora sa drugim ljudima pogled ide ka očima i ustima sagovornika. Treba imati lepe i bele zube, što može ostaviti dobar utisak na sagovornika. Izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti i bez velikih novčanih izdataka.

Da biste uopšte mogli da znate kakve efekte da očekujete kada je beljenje zuba u pitanju, morate znati uzrok zbog čega su Vaši zubi žuti! Neki uzroci prebojavanja se lako rešavaju, a neki ne. Evo koji su uzroci.

Koji su uzroci prebojavanja zuba?

Najčešći uzroci za prebojavanje zuba su:

  1. starenje
  2. prevelika upotrebe kafe
  3. pušenje
  4. konzumiranje obojenih napitaka.

To su takozvane mrlje koje nastaju veštački na spoljašnjoj površini zuba. Osim ovoga, česta su i prebojavanja koja nastaju u samoj strukturi gleđi zuba. To su takozvana strukturna prebojavanja. Strukturna prebojavanja mogu nastati:

  1. pri unosu većih količina fluora u organizam za vreme rasta zuba (fluoroza zuba)
  2. prilikom upotrebe nekih antibiotika (tetraciklina), zbog čega se i ne daju trudnicama i deci mladjoj od 8 godina.

U ovakvim slučajevima prebojenost se ne nalazi samo u povrsinskom delu zuba, već zahvata čitavu gleđ. Izbeljivanje zuba u ovom slučaju nije toliko efikasno kao u slučaju površinskog prebojavanja. Sama boja zuba potiče od boje zubne kosti, odnosno od boje zubnog dentina, a ne od same gleđi, koja se nalazi na povrsini zuba.

Postupak za izbeljivanje zuba

Pre samog postupka za izbeljivanje zuba, svi karijesi se moraju ukloniti, zato što rastvor za izbeljivanje moze prodreti kroz karijes i doći do unutrašnjih delova zuba, izazivajuci osetljivost zuba. Takođe, izbeljivanje zuba neće delovati na ogoljene korenove zuba, zato što na njima ne postoji sloj gleđi. Do ogoljavanja korena moze doći usled povlačenja desni, to jest parodontopatije.

Na desnima uz zube nanosi se zaštitno sredstvo za desni kako desni zbog eventualne iritacije ne bi došle u kontakt sa sredstvom za beljenje. Preparat za beljenje zuba se nanosi na zube i osvetljava lampom ili laserom. Seansa traje 30 do 60 minuta. Potrebne su dve do tri posete za savršenu belinu. Cena beljenja zuba u Dental SPA centru u Nišu uključuje sve posete i postupci, počev od čišćenja kamenca i naslaga na zubima. Cena ne uključuje eventualne popravke pokvarenih zuba.

lekar sa pacijentom pripremljenim za beljenje zuba

Načini za beljenje zuba

Izbeljivanje zuba se može vršiti:

  1. u stomatoloskoj ordinaciji
    1. lampom
    2. laserom
  2. kod kuće
    1. samostalno i nenadgledano od strane zubara
    2. pripremljeno od strane zubara i nadgledano, uz izradu individualnog seta za izbeljivanje zuba

Sredstva za beljenje zuba koja se koriste u kućnim uslovima za samostalno i nenadgledano beljenje zuba (2a) ne daju izražene rezultate, i pacijent nema mogućnost predhodnog detaljnog čišćenja zuba, skidanja kamenca, pripreme desni i pripreme suvog radnog polja koje je neophodno za postizanje ujednačene boje svih zuba. Isto tako, nepažljiva primena ovih sredstava može imati štetne posledice po tvrda i meka oralna tkiva.

Ordinacijsko izbeljivanje, pored ostalog, ima prednost i zbog mogućnosti boljeg praćenja tretmana od strane stomatologa. Ovakvo izbeljivanje traje od 30 do 60 minuta po seansi, i zavisno od boje koja se zeli postići može zahtevti nekoliko poseta. Vreme tretmana i broj dolazaka pre svega zavise od tipa obojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba. Beljenje lampom (1a) zahteva 2-3 seanse i 2-3 posete zubaru u toku jedne nedelje. Za beljenje zuba laserom (1b) potrebna je jedna seansa od 30 do 60 minuta.

priprema pacijenta za beljenje zuba

 

Šta mogu očekivati?

Na primer, ukoliko su zubi dobro pripremljeni i ukoliko je početna boja B4 (kliknite na sliku ispod pasusa za ključ boja), nakon jednog tretmana moguće je postići B2, a u nekim slučajevima čak i B1! Ukoliko se zahtevaju belji zubi, potrebno je nekoliko seansi, a broj seansi zavisno od početne boje i boje koja se želi postići određuje stomatolog prilikom pregleda. Prva seansa uključuje i čišćenje zubnog kamenca, mekih naslaga i peskarenje zuba.

Razlićiti tipovi prebojavanja različito će reagovati na proces izbeljivanja. Pre početka stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova i slično, kako bi utvrdio nacin nastanka prebojenosti zuba i izvršiti pregled zuba i okolnog mekog tkiva.

Koja je "hemija" u pitanju?

Izbeljivanje zuba se vrši hemijskim sredstvima. Zubi se prvo očiste ultra zvukom i poliraju. Nakon toga se nanosi vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid u obliku gela, koji izazivaju proces oksidacije. Tako se uklanja pigmentna boja. Nakon nanošenja gela za izbeljivanje, zubi se obasjavaju svetlom posebne lampe, koja praktično ubrzava proces izbeljivanja.

U Dental SPA centru radi se opisana "brite-smile" tehnika za izbeljivanje zuba, gde se zubi premazuju gelom na bazi karbamid-peroksida ili hidrogen-peroksida, koji pod dejstvom specijalne lampe ili lasera počinje da deluje. Nakon određenog vremenskog perioda zubi mogu da postanu belji za čak 9 nijansi i tako ostaju 1 do 3 godine. Izbeljivanjem mogu da otklone pre svega pigmentne boje, fluoroze (male bele fleke koje nastaju zbog fluora u vodi) kao i tetraciklinske fleke koje su nastale uzimanjem lekova.

Da li je beljenje zuba štetno?

Upotreba gela na bazi karbamid peroksida nije štetna i nema loše efekte kako na zube tako i na meko tkivo usne duplje, dok se u slučaju rada sa preparatima hidrogen-peroksida desni i usne moraju posebno zaštititi od dejstva preparata. Preparati na bazi hidrogen peroksida se koriste u slučajevima kada se želi postici „kreč“ bela nijansa, koja je česta na estradi, ali ne odaje utisak prirodnih zuba.

Da li beljenje zuba boli?

Beljenje zuba nije bolno, s tim da postoji mogućnost kratkotrajne osetljivosti zuba na hladno i toplo, najviše dan ili dva nakon procedure. Sredstvo za izbeljivanje ne deluje na vestačke krune i plombe.

I na kraju...

Beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji Dental SPA centar je veoma popularna kozmetska procedura koja ne dovodi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica. U Dental SPA centru u Nišu se za izbeljivanje zuba koristi specijalna lampa ili laser, po želji pacijenta, pomoću kojih se zubi brže i ravnomernije bele. Na slikama ispod teksta nalazi se primer beljenja zuba kod nas.

Za više informacija nas slobodno pozovite!