User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

slika osobe na stomatoloskoj stolici sa lampom za beljenje zuba pre usta i naocarima za beljenje zuba na ocimaOrdinacijsko beljenje vrši se specijalnom LED lampom uz prethodno čišćenje i pripremu zuba i okolnih tkiva. Na desnima uz zube nanosi se zaštitno sredstvo za desni. Preparat za beljenje se nanosi na zube i osvetljava lampom na pola sata. Potrebne su dve do tri posete za savršenu belinu. U cenu beljenja uključene su sve posete i postupci, od početka do kraja.

lekar sa pacijentom pripremljenim za beljenje zubaČinjenica je da prilikom razgovora sa drugim ljudima pogled ide ka očima i ustima sagovornika. Treba imati lepe i bele zube, što može ostaviti dobar utisak na sagovornika. Izbeljivanje zuba je procedura koja spada u domen kozmetske stomatologije. Ovim putem uklanjaju se razne diskoloracije i mrlje sa povrsine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji zbog toga što može značajno da poboljša izgled zuba, bez mnogo neprijatnosti i bez velikih novčanih izdataka.

Prebojavanja zuba su najčesca zbog starenja i prevelike upotrebe kafe, duvana i obojenih napitaka. To su takozvane mrlje koje nastaju veštački na spoljašnjoj površini zuba. Osim ovoga, česta su i prebojavanja koja nastaju u samoj strukturi gleđi zuba. To su takozvana strukturna prebojavanja. Ona mogu nastati pri unosu većih količina fluora u organizam za vreme rasta zuba (fluoroza zuba). Druga vrsta prebojavanja može nastati prilikom upotrebe nekih antibiotika (tetraciklina) u istom periodu (zbog čega se i ne daju trudnicama i deci mladjoj od 8 godina). U ovakvim slučajevima prebojenost se ne nalazi samo u povrsinskom delu zuba, već zahvata čitavu gleđ. Izbeljivanje ovakvih zuba nije toliko efikasno kao u slučaju površinskog prebojavanja, ali i pored toga može se postići određen stepen korekcije boje zuba.

Važno je napomenuti da sama boja zuba potiče od boje zubne kosti, odnosno od boje zubnog dentina, a ne od same gleđi, koja se nalazi na povrsini zuba.

POSTUPAK BELJENJA ZUBA

Pre izbeljivanja zuba svi karijesi se moraju ukloniti, zato što rastvor za izbeljivanje moze prodreti kroz karijes i doći do unutrašnjih delova zuba, izazivajuci osetljivost zuba. Takođe, izbeljivanje neće delovati na ogoljene korenove zuba, zato što na njima ne postoji sloj gleđi. Do ogoljavanja korena moze doći usled povlačenja desni, to jest parodontopatije.

priprema pacijenta za beljenje zuba

Izbeljivanje zuba se može vršiti u stomatoloskoj ordinaciji i u kućnim uslovima. Sredstva koja se koriste u kućnim uslovima ne daju izražene rezultate, i pacijent nema mogućnost predhodnog detaljnog čišćenja zuba i pripreme suvog radnog polja koje je neophodno za postizanje ujednačene boje svih zuba. Isto tako, nepažljiva primena ovih sredstava može imati stetne posledice po tvrda i meka oralna tkiva. Ordinacijsko izbeljivanje, pored ostalog, ima prednost i zbog mogućnosti boljeg praćenja tretmana od strane stomatologa. Ovakvo izbeljivanje traje od 30 do 60 minuta po seansi, i zavisno od boje koja se zeli postići može zahtevti nekoliko poseta. Vreme tretmana i broj dolazaka pre svega zavise od tipa obojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba.

Na primer, ukoliko su zubi dobro pripremljeni i ukoliko je početna boja B4 (kliknite na sliku ispod pasusa za ključ boja), nakon jednog tretmana moguce je postići B2, a u nekim slučajevima čak i B1! Ukoliko se zahtevaju belji zubi, potrebno je nekoliko seansi, a broj seansi zavisno od početne boje i boje koja se želi postići određuje stomatolog prilikom pregleda. Prva seansa uključuje i čišćenje zubnog kamenca, mekih naslaga i peskarenje zuba.

Razlićiti tipovi prebojavanja različito će reagovati na proces izbeljivanja. Pre početka stomatolog će se raspitati o vašim navikama, istoriji korišćenja nekih lekova i slično, kako bi utvrdio nacin nastanka prebojenosti zuba i izvršiti pregled zuba i okolnog mekog tkiva.

Pod izbeljivanjem zuba se podrazumeva beljenje zuba hemijskim sredstvima. Zubi se prvo očiste ultra zvukom i poliraju. Nakon toga se nanosi vodonik-peroksid ili karbamid-peroksid u obliku gela, koji izazivaju proces oksidacije. Tako se uklanja pigmentna boja. Nakon nanošenja gela za izbeljivanje, zubi se obasjavaju svetlom posebne lampe, koja praktično ubrzava proces izbeljivanja.

U Dental SPA centru radi se opisana "brite-smile" tehnika izbeljivanja, gde se zubi premazuju gelom na bazi karbamid-peroksida ili hidrogen-peroksida, koji pod dejstvom specijalne lampe počinje da deluje. Nakon određenog vremenskog perioda zubi mogu da postanu belji za čak 9 nijansi i tako ostaju 1 do 3 godine. Izbeljivanjem mogu da otklone pre svega pigmentne boje, fluoroze (male bele fleke koje nastaju zbog fluora u vodi) kao i tetraciklinske fleke koje su nastale uzimanjem lekova.

Upotreba gela na bazi karbamid peroksida nije štetna i nema lose efekte kako na zube tako i na meko tkivo usne duplje, dok se u slucaju rada sa preparatima hidrogen-peroksida desni i usne moraju posebno zaštititi od dejstva preparata. Preparati na bazi hidrogen peroksida se koriste u slučajevima kada se želi postici „kreč“ bela nijansa, koja je česta na estradi, ali ne odaje utisak prirodnih zuba. Beljenje zuba nije bolno, s tim da postoji mogućnost kratkotrajne osetljivosti zuba na hladno i toplo, najviše dan ili dva nakon procedure. Sredstvo za izbeljivanje ne deluje na vestačke krune i plombe.

Blistavo beli zubi deluju privlačno i važe za izraz vitalnosti i zdravlja. Atraktivan osmeh deluje i na samopouzdanje. Ko ima lepe bele zube smeje se lepse i češće, zrači pozitivnom energijom, dok ljudi sa lošim zubima izbegavaju da se smeju da bi prikrili svoj nedostatak. Zubi sa lošim nadoknadama ili obojeni zubi, kao i karijesom zahvaćeni zubi mogu biti prepreka ostvarivanju kontakta.

Beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji Dental SPA centar je veoma popularna kozmetska procedura koja ne dovodi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica. U Dental SPA centru se za izbeljivanje zuba koristi specijalna lampa, pomoću koje se zubi brze i ravnomernije bele. Na slikama ispod teksta nalazi se primer beljenja zuba kod nas.


Comments   

0 # Milica99 2015-09-06 17:05
Imala sam gangrenu gornjeg prvog lijevog zuba , i sad je pozutio. Zeljela bih da se raspitam u vezi laserskog bijeljenja, da li bi mi to pomoglo ili neka druga opcija? Hvala Unaprijed
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Lida 2015-08-24 07:45
Koliko je ordinacijsko beljenje zuba?

Hvala
Reply | Reply with quote | Quote
0 # ValerijaP 2015-04-17 14:19
Interesuje me da li je česta nus pojova beljenja zuba i kod kog beljenja su češće nus pojave? Kolika je cena?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Dental SPA 2015-04-21 11:21
Poštovana, najčešća nus pojava nakon beljenja zuba je kratkotrajna osetljivost zuba. Osetljivost je normalna pojava nakon ove procedure i traje jedan do dva dana. Beljenje ne može izazvati oštećenje zuba kada to radi stručno i obučeno lice.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Milan Tasic 2015-02-06 21:58
Koliko kosta i da li se moze izbeliti detetu od 15 godina ? Pozeljno je odgovoriti mailom.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Dental SPA 2015-02-07 21:08
Poštovani, takve procedure ne preporučujemo mlađima od 18 godina. Do tada nije završen potpuni rast i razvoj organizma, komora zubnog živca je voluminozna i nerv je podložan reakciji na spoljašnje nadražaje.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Sergio 2014-04-02 18:41
Postovani
Interesuje me cena tretmana ordinacijskog beljenja zuba.
Hvala.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mixa 2013-12-20 13:02
Postovani, da li mozete da mi napisete u e-mail koliko kosta jedan tretman za izbeljivanje? Takodje, bih Vas pitao da li se moze izvrsiti izbeljivanje plombiranih zuba, konkretno jedinica ili se mora stavljati navlaka?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Milosstaker 2013-10-11 21:31
Interesuje me kolika je cena kucnog i ordinacijskog beljenja zuba???
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Dental SPA 2013-10-11 22:32
Cenu cemo poslati e mailom.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # NatašaA 2013-09-19 20:31
Poštovani, molila bih Vas da mi pošaljete cenu izbeljivanja zuba. Želela bih da radim izbeljivanje 10 zuba, pri čemu su svi ti zubi vitalni. Na ostalima imam navlake.
I još nešto - da li je moguće izmeniti nijansu već napravljene krunice?
Srdačan pozdrav
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Dental SPA 2013-09-19 20:57
Poštovana, cenu Vam šaljem e mailom, a što se tiče navlaka, njihova boja je postojana i ne menja se.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # SlavicaBelopavlovic 2013-01-29 19:41
Zelela bi da vas pitam koliko traje tretman,da li je bolan i da li moze da ostavi neke posledice,da li moze da se radi kod deteta 13,14 godina?
I zamolila bi vas da mi kazete kolika je cena,i da li je potrebno vise tretmana da bi se zubi izbelili ili je potreban samo jedan?
Reply | Reply with quote | Quote
+1 # SlavicaBelopavlovic 2013-02-03 12:14
To znaci da mozete da izbelite zube detetu od 14 godina?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2013-02-03 22:21
Postovana, granica za izbeljivanje je zuba je 18 godina.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2013-02-01 06:49
Postovana, tretman izbeljivanja zuba obicno radimo u dve seanse po 30 minuta. Sam tretman nije bolan i nema posledica po zube, jer radimo sa ispitanim i registrovanim preparatima. Starosna granica za izbeljivanje zuba je 18 godina. Kod dece su, prakticno, zubi tek formirani, tanji je sloj dentina, pulpa je voluminozna, pa mozda moze dati malo jacu osetljivost zuba.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Vera Malekovic 2012-09-25 17:39
Imam 45 godina.Pusac sam.Tetraciklini su mi davani kada sam bila dete i zubi su mi sive. Koliko nijansi je moguce izbeleti zube uz lasersko beljenje i gelova? Hvala.
Reply | Reply with quote | Quote
+1 # Guest 2012-09-25 18:12
Postovana, nezahvalno je prognozirati rezultat beljenja. Cinjenica je da je u opisanom slucaju teze ivuci zeljenu nijansu. Medjutim, svaki organizam i svki zub je razlicit i razlicito reaguje na beljenje, kao i na ilo koju proceduru. Moze se postici i veoma lepa bela boja, a sa druge strane, moguce je da zubi i ne odreaguju na beljenje (vazi za opisani slucaj tetraciklinske preojenosti). Zubi koji su normalne strukture, lepo reaguju na beljenje.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2012-09-06 21:10
Koliko kosta izbeljivanje zuba?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Esperansa 2012-12-19 09:50
Poštovani,
Shvatila sam da jedna seansa izbeljivanja zuba ne garantuje željenu boju,
ali me zanima koliko košta izbeljivanje po jednoj seansi?
Hvala na odgovoru,
Nada
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2012-12-19 10:37
Postovana, da bi odgovorila na pitanje moram znati koje boje su zubi sada i koju boju zelite postici, ali prva seansa prosvetli zube za jednu do dve nijanse. Ovo je nekome sasvim dovoljno. Do B1 boje po Vitinom kljucu boja se dolazi, kod vecine pacijenata, nakon dve seanse. Cene svih usluga nalaze se na sajtu, cenu za koju pitate cu Vam posleti mailom.
Reply | Reply with quote | Quote
+1 # Slavica876 2012-08-31 13:21
Zanima me koliko bi kostalo izbeljivanje zuba?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2012-08-16 20:57
Postovani,
zanima me gde moze da se nabavi karbamid peroksid,bavim se kozmetikom i zelela bih da ubacim i izbeljivanje zuba u salon ali nisam sigurna gde mogu da ga nabavim i koji proizvodjac je pouzdan? hvala
pozdrav Danijela
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2012-08-16 21:41
Postovana Danijela, beljenje zuba je intervencija koja se sprovodi u stomatoloskoj ordinaciji, pod nadzorom stomatologa, zato sto je za sprovodjenje ove intervencije potrebno obezbediti uslove i opremu sa kojom pacijent moze da izdrzi bar 30 minuta sa otvorenim ustima. Osim toga, potrebno je izvrsiti pripreme i sve mere predostroznosti da ne dodje do ostecenja na desnima i sluzokozi usne duplje, kao i mere kojima se nakon beljenja vrsi remineralizacija zuba. Ja radim iskljucivo sa profesionalnim preparatima koje kupujem u specijalizovanim veletrgovinama za stomatoloske materijale.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Guest 2012-07-09 18:54
Postovani,

Pre 2 godine sam radila NEporcelanske fasete, međutim na 2 zuva su mi se pojavile 2 zute mrljice kao od kamenca. Zanima me da li postoji mogucnost kod Vas da se to "oboji" nekako ili se mora raditi zamena fasete? Od zamene fasete iskreneo receno bežim, jer je mrlja mala a i finansijski trenutno nisam u mogucnosti da ponovo radim fasete.
Srdačan pozdrav.
Jovana
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Guest 2012-07-10 11:51
Postovana, ne znam sta je tacno u pitanju dok ne vidim, ai, mozda je moguce probem resiti i najobicnijim poliranjem. Mozete zakazati posetu i da na licu mesta procenim sta bi bio najbezbolnije uraditi. Srdacan pozdrav, dr Ciric
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh

Besplatni Viber pozivi

zubara mozete zvati besplatno preko uz viber

Gde smo

Platne kartice

placanje stomatoloskih usluga moguce je karticama koje su prikazane na ovoj slici - visa, mastercard, maestro

Dodatne mogućnosti plaćanja:
- platnom karticom
- čekovima građana
- putem administrativne zabrane

Real time web analytics, Heat map tracking

Vaša pitanja stomatologu...

 • Pitanja koja nisu među gore navedenim

  Natasa Ristic 30.12.2016 11:56
  Poštovani, danas sam stavila zubni most. Pre 5 dana su mi bruseni zubi. Desni ispod mosta me strašno ...

  Read more...

   
 • Zašto SPA?

  aldijana 26.12.2016 18:53
  postovani.Prije dva dana sam stavila most koji je trajno zacementiran.Medjutim boja na ocnacima nije ...

  Read more...

   
 • Pitanja koja nisu među gore navedenim

  Dental SPA 18.12.2016 23:30
  Poštovana, prvo mora da se utvrdi uzrok koji je doveo da toga. Najpre treba da uradite snimak da ...

  Read more...

   
 • Pitanja koja nisu među gore navedenim

  Dental SPA 18.12.2016 23:27
  Poštovana, postoje mehanizmi za tzv "kuckanje" trajno zacementiranih protetskih radova. Mi imamo ...

  Read more...

   
 • Pitanja koja nisu među gore navedenim

  Dental SPA 18.12.2016 23:19
  Poštovana, ukoliko je most trajno cementiran, to je malo teže uraditi jer je potrebno da se most ...

  Read more...