Sve šta treba da znate o bolestima zuba

Karijes ili zubni kvar je danas najučestalija bolest čoveka, i osim što, kao čest zdravstveni problem, ugrožava zdravlje zuba i sluzokože, ima veliki uticaj i na kvalitet života pojedinca.

To je infekcija koju uzrokuje zajedničko delovanje bakterija u usnoj šupljini i hrane bogate šećerima. Karijes je progresivan proces koji napada tvrda zubna tkiva. Ako se ne sanira na vreme, dovodi do bolesti zubnog živca, a u poodmakloj fazi prelazi i na tkivo oko vrha korena zuba. To je najčešće oboljenje danačnjice - pogađa 98% ljudske populacije.
Nakon što je karijes otkriven stomatolog ga uklanja kako bi došao do zdravih delova zuba. Plitki karijes se moze ukloniti primenom fluorida dok dublje treba ukloniti mehanički. Nakon uklanjanja zub treba ispuniti kako bi se zaštitila pulpa i kako bi zub bio funkcionalan. Dublji defekti se prvo tretiraju preparatima kalcijum hidroksida, pa se tek posle lečenja stavlja plomba. 

Plombe 

Ispuni (plombe), sive ili bele, nadoknade su delova zuba oštećenih karijesom. Dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi je amalgam - smeša srebra i žve. On ima odlične mehaničke osobine, lako se nanosi i ne zahteva posebne uslove za postavljanje. Popularne "sive" plombe danas više nisu zadovoljavajuće rešenje. Iako je toksičnost srebrnog amalgama minimalna, njegova primena u razvijenijim zemljama je svedena na minimum. Jedan od najvećih nedostataka amalgama je estetika koja je i najznačajni razlog koji navodi pacijente na druga rešenja. Nakon kraćeg vremena (zavisno od veličine plombe), plombirani zubi preuzimaju boju amalgama tj. tamne. Taj estetski nedostatak tada je moguće rešiti jedino izradom zubne krunice. Veza između sive plombe i zuba samo je mehanička. To znači da između zuba i plombe postoji pukotina, minZuboboljaimalna, ali ipak dovoljna za prodor bakterija ispod plombe. Ove probleme u potpunosti rešava rad s kompozitnim materijalima (beli ispuni).

Zbog loših mehaničkih osobina, kompoziti starijih generacija su korisćeni isključivo za ispune na prednjim zubima, ali najnovije generacije kompozita rešile su i pitanje trajnosti (izdržljivosti) plombe, tako da danasnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahteve moderne stomatologije. Za zub su vezani hemijskom vezom, pa se sprečava prodor bakterija, a poboljšana vezivna sredstva osiguravaju čvrstu vezu plombe i zuba.

Estetske prednosti belih plombi su očigledne. Postoje i materijali sa kameleonskim efektom, koji zbog rasporeda i vrste kristala poprimaju boje prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i bioloske karakteristike.

Lako se nanose i poliraju, pa su rezultati vrhunski. Nekada je moguće popuniti veći defekt na zubima kompozitnim materijalom, tako da se dobije efekat postojanja zdravog zuba na tom mestu. Naravno ovi materijali se teže vezuju u vlaznoj sredini, pa je pre postavljanja ovih ispuna bitno sanirati upale desni, koje vlaže i krvare na dodir stomatoloskog instrumenta ili matrice.

Lečenje korena zuba (endodoncija)

Ispod zubne gleđi nalazi se zubna pulpa (zubni živac). To je meko tkivo koje sadrž krvne zile i nerve. Nakon karijesa ili loma zuba bakterije mogu ući u korenski kanal i tada pulpa odumire. Ako se ne leči na vreme upala se moze prosiriti na kost. Kada se zubna pulpa inficira ili ošteti u njoj se ubrza protok krvi i poveća ćelijska aktivnost, što uzrokuje povećanje pritiska koji se ne može smanjiti pa izaziva bol. U ovom slučaju više ne pomaže lečenje karijesa nego se mora lečiti zubni živac. Leženje se sastoji u mehaničko-medikamentoznoj obradi kanala korena, nakon vađenja samog živca. U nekim slučajevima se samo vadi živac i kanal  definitivno puni, dok je ponekad potrebno lečiti i infekciju koja se razvila u kanalu.


Comments   

0 #50 Dental SPA 2016-03-22 06:03
Poštovana, da bi se utvrdilo postojanje neke ozbiljnije bolesti, trebalo bi da obavite niz specijalističkih pregleda. Što se zuba tiče, moguće je da su pokvareni zbog neke hronične bolesti, ali najverovatnije su pokvareni zubi posledica unošenja puno šećera i lošeg načina održavanja zuba.
Quote
0 #49 uplasena 2016-03-19 12:38
Pozdrav! U roku od mesec dana primetila sam da su mi se previse zuba pokvarili.. i sve je gore.. koren blizu desni je crn i karijes je okolo skoro svi zubi. Sta se desava? Perem redovno ali jedem slatkise puno. Ha brinem da nije neka ozbiljnija bolest u pitanju. Imam 25god.imam.zakazan pregled aprila cak. Molim odg sto pre hvala.
Quote
0 #48 Dental SPA 2015-10-29 22:19
Poštovani, može da se proba sa kanalnim lečenjem zuba i da se taj zub strogo prati.
Quote
0 #47 Danilo Ušćumlić 2015-10-28 21:34
Na gornjoj levoj dvojci pojavio mi se interni glaukom. Interesuje me kako da rešim taj problem? Da li je moguće to rešiti bez vađenja zuba i zamene veštačkim. Zub se klati.
Quote
0 #46 Dental SPA 2015-10-07 08:27
Poštovana, karijes je oboljenje bakterijske prirode i može zahvatiti vitalne i avitalne zube, tako da nema veze da li je zub lecen ili nije.
Quote
0 #45 mima81 2015-10-06 11:54
postovani zanima me kako je moguce da se lecen zub sa vadjenjem pulpe pokvari?
Quote
0 #44 StefanBeograd 2015-10-06 00:09
Moguce je, isto sma imao sa dvojkom i trojkom sa desne strane. Ocistila mi je trojku koja je vise bila zahvacena kvarom, taj kvar je prelazio polako na dvojku, ali sam na vreme otisao i sredila mi je oba zuba, ali s' tim da mi je vrlo mala plomba kod dvojke. E sad opet, koliko je to dobro ne znam, sutra idem da proverim. Sad imam problem, da me ta dvojka boli na zagrizaj ili kuckanje prstom po zubu i kad pipnem malo jace jezikom. Ne znam sta se desava, trazio sam po internetu izgleda da je upala zivca, po sto osecam i pulsiranje u tom zubu. Ako je tako mala je verovatnoca da se zaleci zub, bar sam tako procitao. Mora da se vadi zivac, ociste kanali pa da se plombira, ali kad nema zivca i sam zub gubi boju i postaje tama, isto tako i gubi svoju jacinu em su to prednji zubi, em je ruzno ako se ne daj boze ostane bez njih. Proveri to kod zubara, ma ako osetis najmanji bol pravac kod zubara vidi sta se desava ne prepustaj nista slucaju. Nadam se da sam ti pomogao sa odgovorom.
Quote
0 #43 Dental SPA 2015-10-04 21:37
Poštovana, na osnovu opisa ne mogu da procenim u kakvom je stanju zub. Najverovatnije može da se spasi, ali bez pregleda ne mogu da budem sigurna u to.
Quote
0 #42 Milica1 2015-10-02 00:09
Poštovani,
Da li možete da mi kažete da li zub mora da se vadi skroz, ako je ispala plomba iz zuba i stvorio se karijes u šupljini i takođe ima malo karijesa po zubu, ali nije crn skroz već je na nekim mestima sivkast. I kako se može zalečiti, bez vađenja.

Unapred zahvalna,
Milica
Quote
0 #41 Pelopacon 2015-09-28 12:19
Postovani,

Interesuje me cena tretmana izbeljivanja zuba za obe vilice? I na koliko vremena se postupak ponavlja. Hvala.
Quote

Add comment


Security code
Refresh

Besplatni Viber pozivi

Gde smo

Platne kartice

Dodatne mogućnosti plaćanja:
- platnom karticom
- čekovima građana
- putem administrativne zabrane

Real time web analytics, Heat map tracking

Vaša pitanja stomatologu...

 • PITANJA KOJA NISU MEĐU GORE NAVEDENIM

  ancica2112 22.03.2016 07:05
  Nažalost nisam iz Niša, hvala Vam na odgovoru. Naime, tvrde mi da se ne može skinuti jer je jedinica ...

  Read more...

   
 • PITANJA KOJA NISU MEĐU GORE NAVEDENIM

  Dental SPA 22.03.2016 06:09
  Poštovana, ukoliko ste iz Niša ili ste u mogućnosti, možete doći u našu ordinaciju da probamo da Vam ...

  Read more...

   
 • PITANJA KOJA NISU MEĐU GORE NAVEDENIM

  Dental SPA 22.03.2016 06:06
  Poštovana, moj stav je da je u redu da se stavi po jedan"viseći" član, ali postavljanje dva viseća ...

  Read more...

   
 • Bolesti zuba

  Dental SPA 22.03.2016 06:03
  Poštovana, da bi se utvrdilo postojanje neke ozbiljnije bolesti, trebalo bi da obavite niz specijalističkih ...

  Read more...

   
 • Keramičke fasete

  K 22.03.2016 00:35
  Recite mi molim Vas da li smem da stavim fasete ako imam na dva prednja zuba navlake trajne? Može li ...

  Read more...