Lečenje kanala korena zuba

Infekcija kanala korena je dosta česta i nastaje nakon prodora mikroorganizama u kanal korena zuba. Posledica je razvoj upalnih procesa zubnog nerva, što može prerasti u nekrotično-gangrenozne promene i proširiti se na kost oko zuba. Po pravilu, ove infekcije su jako bolne i potrebno je pristupiti endodontskom (kanalnom) lečenju zuba. Klasično lečenje podrazumeva mehaničko čišćenje rotacionim instrumentima. U Dental SPA centru sterilizacija kanala korena vrši se laserom.Laser energijom koju oslobađa ubija bakterije i steriliše kanal.

Cilj lečenja korena zuba je uklanjanje inficirane i oštećene pulpe i punjenje kanala neaktivnom (inertnom) materijom. Ukoliko se kanal zuba ne leči, zub je potrebno izvaditi, ali infekciju kosti je i dalje potrebno lečiti. Najkraće receno, lečenje kanala korena podrazumeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja “zubnog živca”. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj nacin se otklanja mogucnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.koren(1)

Tretmani kanala korena se izvode kombinacijom ručnih i rotacionih instrumenata da bi se uklonilo razmekšano tkivo, očistio prostor kanala korena i oblikovao prostor da bi se ne kraju stavio materijal za zatvaranje, obično gutaperka. U Dental SPA centru, pored klasične obrade kanala za sterilizaciju ovog prostora koristimo i energiju diodnog lasera. Laserska energija, kada se koristi prilikom tretmana kanala korena ima veliki niz prednosti. Laseri smanjuju broj mikroorganizama u kanalu. Zidovi kanala imaju tubularne otvore koji predstavlju utočište mikroorganizmima i tako se formira sloj sačinjen od mikroorganizama i zubne supstance. Laserskom energijom se uklanja pomenuti sloj kao i dentin sa zida kanala i potom učvršcuje dentin blizu tubularnih otvora. Laser takođe može pomoći prilikom kondenzacije zubnog materijala da bi se učvrstili zidovi i rezultat je gušci kanal korena. Prostor kanala korena je cesto jako zakrivljen, retko je prav. Zahvaljujući elastičnim svojstvima vlakna, laser čisti prostor duž cele dužine kanala korena i prati sve krivine u zubnom korenu, i tako čisti celu površinu.zubobolja3

Visok stepen uspešnosti je postignut u konvencionalnom endodontskom tretmanu vitalne zubne pulpe. U slučajevima avitalne pulpe smanjenje stepena uspešnosti dešava se zbog teškoća u postizanju kompletne dezinfekcije sistema kanala korena. Neke bakterije, kao Enterococcus faecalis, se često pronalaze u slučaju neuspeha endodontskog tretmana zbog njihovog velikog otpora prema konvencionalnom endodontskom tretmanu. Efikasnost diodnog lasera u bakterijskoj redukciji kontaminiranog kanala, uz pomoć kombinacije kalcijum hidroksidne paste, propilen glikola i kamfornog paramonohlorofenola, je očigledno mnogo jaće od tradicionalnih načina.

laser-dentistry1


Comments   

0 # sladjana095 2015-06-27 22:04
cerkica je imala infekciju posle vadjenja mlecne jedinice.Isla je na lecenje i sad posle dve godine kad su joj izrasle stalne jedinice,nasa doktorka je slucajno primetila da joj nesto nisu uredu,uradili smo ortopal i na snimku je pokazalo da je prekinut rast korena.Zanima me dali se to moze izleciti i koliko traje takvo lecenje?Hvala
Reply | Reply with quote | Quote
-2 # Dental SPA 2015-06-28 19:21
Poštovana, rast korena se završava tri godine nakon nicanja zuba. Trebalo bi da vidim snimak, pa da uporedim sa korenom druge jedinice da bi ustanovila postojanje problema. Isto tako niste napisali ništa o simptomima koje dete ima, pa ne mogu da Vam precizno odgovorim na pitanje
Reply | Reply with quote | Quote
0 # devojka 2015-03-06 17:43
Postovani.
Zanima me da li postoji mogucnost iszavnavanja zubi pomocu faseta ? Naime,dva prednja zuba nisu mi u potpunosti ravna, i sada me interesuje da li ih mogu izravnati na osnovu faseta ? Hvala unaprijed.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Dental SPA 2015-03-10 16:17
Poštovana, ukoliko se zubi preklapaju i nisu u istoj ravni, bolje je preoblikovati ih krunicama. Fasete služe da se doteraju nepravilnosti u obliku zuba.
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Bosnjakovic 2015-02-22 01:09
Postovani, zanimaju me cjene faseta na prednjim zubima, imama zdrave zube ali su razdvojeni. Nisu preveliki razmaci u pitanju, ali mi to prdstavlja kompleks. Sta mi vi preporucujete keramicke ili kompozitne fasete i koja je razlike u tim fasetama. Pusac sam i strah me da vremenom ne pozute i koji im je rok trajanja?
Unaprijed hvala Brankica
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Dental SPA 2015-02-22 19:59
Poštovana, kompozitne fasete su znatno jeftinije od keramičkih, ali njihova loša strana je ta što mogu da se preboje. Keremičke fasete imaju postojanu boju, ali za njihovu izradu, potrebno je blago brušenje zuba. Trajnost zavisi od brojnih faktora i ne može da se generalizuje.
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # aleksandrabodis 2015-02-20 22:01
molim vas odgovorite mi na mejl
Reply | Reply with quote | Quote
+1 # aleksandrabodis 2015-02-20 22:00
molim vas za savet,pre pet meseci mi je zubar konstatovao po snimku proces u korenu zuba za koji mi je rekao da moram da operisem,pre toga je stavio lek od kog me je nesnosno boleo zub pa sam ga izvadila,drugi zubar mi je stavio lek opet i 24 sata me nije bolelo,ali vec drugi dan opet isto,postoji li kod vas neoperativni postupak vezano za problem i koja je cena.hvala unapred
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Dental SPA 2015-02-22 20:05
Poštovana, možemo probati sa laserskom dezinfekcijom kanala korena zuba. Ukoliko to ne pomogne, zub će morati hirurški da se leči.
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # dejanandrija 2015-01-29 19:10
super zvuci ovo. Koliko kosta ovakav zahvat lecenja zuba I u kolko navrata se to radi? Jos nesto : da li radite decu 6 god. starosti (mlecni zubi su u pitanju) pod totalnom anestezijom? Hvala unapred. molim odgovor.
Reply | Reply with quote | Quote
-1 # Dental SPA 2015-01-30 23:16
Poštovani, cena lečenja zuba zavisi od vrste oboljenja zuba. Najbolje je da dodjete na pregled, pa da procenimo o čemu se radi. Kada je reč o deci, mlečni zubi imaju malo drugačiji postupak lečenja od stalnih, a totalnu anesteziju možete tražiti samo na Stomatološkom fakultetu, ne u privatnoj ordinaciji.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh

Besplatni Viber pozivi

Gde smo

Platne kartice

Dodatne mogućnosti plaćanja:
- platnom karticom
- čekovima građana
- putem administrativne zabrane

Real time web analytics, Heat map tracking

Vaša pitanja stomatologu...

 • Hirurgija

  Dental SPA 29.05.2016 21:36
  Poštovana, ukoliko Vas zub boli nakon zamene plombe, može da se desi da se aktivirao neki hronični ...

  Read more...

   
 • Keramičke fasete

  Dental SPA 29.05.2016 21:31
  Poštovana, postojanje jedne kompozitne fasete nije kontraindikacija za nošenje retencione folije ...

  Read more...

   
 • Keramičke fasete

  Mica 27.05.2016 20:42
  da li mogu nositi retencione folije za ispravljanje zuba ako imam 1 kompozitnu fasetu na ...

  Read more...

   
 • Hirurgija

  Andjelija 26.05.2016 15:03
  Postovani, Pre mozda nekih 3,4 meseca stavljena mi je amalgamska plomba u gornju sesticu. Doslo je ...

  Read more...

   
 • Keramičke fasete

  Tina 15.05.2016 22:18
  Postovanje, interesuje me Cena porculanskih faseta za 10 zuba u gornjoj vilici i Dali se Dobija ...

  Read more...