Lecenje kanala korena zuba PDF Print E-mail

laser-dentistry-thmInfekcija kanala korena je dosta cesta i nastaje nakon prodora mikroorganizama u kanal krena zuba. Posledica prodora mikroorganizama u kanal korena je razvoj upalnih procesa samog zubnog nerva, a te infekcije mogu prerasti u nekroticno-gangrenozne promene I proširiti se na kost oko zuba. Po pavilu ove infekcije su jako bolne I potrebno je pristupiti endodontskom (kanalnom) lecenju zuba. Klasicno lecenje podrayumeva mehanicko ciscenje rotacionim instrumentima. U Dental SPA centru sterilizacija kanala korena vrši se laserom. Laser energijom koju oslobadja ubija bakterije i steriliše kanal.

Cilj lecenja korena zuba je uklanjanje inficirane i oštecene pulpe i punjenje kanala neaktivnom (inertnom) materijom. Ukoliko se kanal zuba ne leci, zub je potrebno izvaditi, ali infekciju kosti je i dalje potrebno leciti. Najkrace receno, lecenje kanala korena podrazumeva mehanicko cišcenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja “zubnog živca”. Nakon cišcenja i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i kocicima kako bi prostor unutar zuba ostao hermeticki zatvoren. Na taj nacin se otklanja mogucnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.koren(1)

Tretmani kanala korena se izvode kombinacijom rucnih i rotacionih instrumenata da bi se uklonilo razmekšano tkivo, ocisti prostor kanala korena i oblikuje prostor da bi se ne kraju stavio materijal za zatvaranje, obicno gutaperka. U Dental SPA centru, pored klasicne obrade kanala za sterilizaciju ovog prostora koristimo i energiju diodnog lasera. Laserska energija, kada se koristi prilikom tretmana kanala korena ima veliki niz prednosti. Laseri smanjuju broj mikroorganizama u kanalu. Zidovi kanala imaju tubularne otvore koji predstavlju utocište mikroorganizmima i tako se formira razmazni sloj sacinjen od mikroorganizama i zubne supstance. Laserskom energijom se uklanja pomenuti sloj kao i dentin sa zida kanala i potom ucvršcuje dentin blizu tubularnih otvora. Laser takodje može pomoci prilikom kondenzacije zubnog materijala da bi se ucvrstili zidovi i rezultat je gušci kanal korena. Prostor kanala korena je cesto jako zakrivljen, retko je prav. Zahvaljujuci elasticnim svojstvima vlakna, laser cisti prostor duž cele dužine kanala korena i prati sve krivine u zubnom korenu, i tako cisti celu površinu.zubobolja3

Visok stepen uspešnosti je postignut u konvencionalnom endodontskom tretmanu vitalne zubne pulpe. U slucajevima avitalne pulpe smanjenje stepena uspešnosti dešava se zbog teškoca u postizanju kompletne dezinfekcije sistema kanala korena. Neke bakterije, kao Enterococcus faecalis, se cesto pronalaze u slucaju neuspeha endodontskog tretmana zbog njihovog velikog otpora prema konvencionalnom endodontskom tretmanu. Efikasnost diodnog lasera u bakterijskoj redukciji kontaminiranog kanala, uz pomoc kombinacije kalcijum hidroksidne paste, propilen glikola i kamfornog paramonohlorofenola, je ocigledno mnogo jace od tradicionalnih nacina.

laser-dentistry1

 

Postavi pitanje


Sigurnosni kod
Osvezi

Pitanja i odgovori   

 
0 # sladjana095 27.06.2015 23:04
cerkica je imala infekciju posle vadjenja mlecne jedinice.Isla je na lecenje i sad posle dve godine kad su joj izrasle stalne jedinice,nasa doktorka je slucajno primetila da joj nesto nisu uredu,uradili smo ortopal i na snimku je pokazalo da je prekinut rast korena.Zanima me dali se to moze izleciti i koliko traje takvo lecenje?Hvala
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-2 # Dental SPA 28.06.2015 20:21
Poštovana, rast korena se završava tri godine nakon nicanja zuba. Trebalo bi da vidim snimak, pa da uporedim sa korenom druge jedinice da bi ustanovila postojanje problema. Isto tako niste napisali ništa o simptomima koje dete ima, pa ne mogu da Vam precizno odgovorim na pitanje
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
0 # devojka 06.03.2015 18:43
Postovani.
Zanima me da li postoji mogucnost iszavnavanja zubi pomocu faseta ? Naime,dva prednja zuba nisu mi u potpunosti ravna, i sada me interesuje da li ih mogu izravnati na osnovu faseta ? Hvala unaprijed.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
0 # Dental SPA 10.03.2015 17:17
Poštovana, ukoliko se zubi preklapaju i nisu u istoj ravni, bolje je preoblikovati ih krunicama. Fasete služe da se doteraju nepravilnosti u obliku zuba.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-1 # Bosnjakovic 22.02.2015 02:09
Postovani, zanimaju me cjene faseta na prednjim zubima, imama zdrave zube ali su razdvojeni. Nisu preveliki razmaci u pitanju, ali mi to prdstavlja kompleks. Sta mi vi preporucujete keramicke ili kompozitne fasete i koja je razlike u tim fasetama. Pusac sam i strah me da vremenom ne pozute i koji im je rok trajanja?
Unaprijed hvala Brankica
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-1 # Dental SPA 22.02.2015 20:59
Poštovana, kompozitne fasete su znatno jeftinije od keramičkih, ali njihova loša strana je ta što mogu da se preboje. Keremičke fasete imaju postojanu boju, ali za njihovu izradu, potrebno je blago brušenje zuba. Trajnost zavisi od brojnih faktora i ne može da se generalizuje.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-1 # aleksandrabodis 20.02.2015 23:01
molim vas odgovorite mi na mejl
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
+1 # aleksandrabodis 20.02.2015 23:00
molim vas za savet,pre pet meseci mi je zubar konstatovao po snimku proces u korenu zuba za koji mi je rekao da moram da operisem,pre toga je stavio lek od kog me je nesnosno boleo zub pa sam ga izvadila,drugi zubar mi je stavio lek opet i 24 sata me nije bolelo,ali vec drugi dan opet isto,postoji li kod vas neoperativni postupak vezano za problem i koja je cena.hvala unapred
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-1 # Dental SPA 22.02.2015 21:05
Poštovana, možemo probati sa laserskom dezinfekcijom kanala korena zuba. Ukoliko to ne pomogne, zub će morati hirurški da se leči.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-1 # dejanandrija 29.01.2015 20:10
super zvuci ovo. Koliko kosta ovakav zahvat lecenja zuba I u kolko navrata se to radi? Jos nesto : da li radite decu 6 god. starosti (mlecni zubi su u pitanju) pod totalnom anestezijom? Hvala unapred. molim odgovor.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
 
-1 # Dental SPA 31.01.2015 00:16
Poštovani, cena lečenja zuba zavisi od vrste oboljenja zuba. Najbolje je da dodjete na pregled, pa da procenimo o čemu se radi. Kada je reč o deci, mlečni zubi imaju malo drugačiji postupak lečenja od stalnih, a totalnu anesteziju možete tražiti samo na Stomatološkom fakultetu, ne u privatnoj ordinaciji.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 


Besplatni pozivi preko Vibera

Atiaging SPA studio

AAbaner

Gde smo

Platne kartice